De overgang is net een hormonenstorm, terwijl je progesteron- en oestrogenen niveau verminderen. Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, lusteloosheid tot depressief aan toe, je slaapt slecht maar vooral onrustig, je merkt dat je vergeetachtiger wordt en angsten komen en gaan. Dan heb je misschien ook nog transpiratie aanvallen, je wordt zwaarder en heb nergens zin meer in.
De natuurlijke samenwerking van de hormonen tussen je eierstokken en je hersenen, is in de war. Je slaap-waakritme is weg, je stemmingsgevoel is weg, je wordt zwaarder, en je transpireert op onverwachte momenten. Premenstrueel syndroom is hier een milde vorm van.
Bij vrouwen die onrust in hun mond hebben, onrust in hun eierstof of baarmoeder, of een slechte rug hebben zie ik vaker dit beeld.
De opbouw van het organiserende deel van je hersenen is er een van routine. Die routine zit in je DNA verpakt als mens. Als het niet werkt, dan merk je dat aan je snelle geïrriteerdheid, veel pijn in je onderbuik, migraineuze hoofdpijn, nek en schouderklachten, zware onderrug.
Het organiserende deel van je hersenen kan de switch niet maken. Meestal doordat er meerdere zaken spelen, een infectie in je mond bijvoorbeeld, chronische stress, een irritatie in je buik waardoor je snel in de paniek schiet, een pijnlijke buik na een moeilijke bevalling . Dit maar een paar voorbeelden. Je hersenen lijken snel overbelast te zijn en laten dat weten door die transpiratiegolven, hoge pieken van adrenaline, eigenlijk een signaal dat ze het moeilijk hebben.
Zijn er oplossingen?
Rust nemen! Alles wat langzamer doen.
Ondertussen op laten sporen wat niet goed herstelt of wat nu naar boven komt van vroegere jaren, want dat gebeurd helaas ook als je in de stress zit. Laat dat behandelen. Pak het aan !
Maak een leefstijl programma voor jezelf.
Opstaan rond een bepaalde tijd, regelmatig eten, ongeveer 5x per dag . Geen grote maaltijden, geen koffie meer voorlopig. Ga wandelen en richt je op het plezier wat het je geeft.
Mediteer en doe een aantal yoga oefeningen om je rug soepel te maken.
Maar vooral haal je tempo omlaag. Je lichaam heeft meer tijd nodig om te herstellen, en dat kan gerust een jaar duren. Voel de ruimte die je zelf opbouwt, kijk wat je steeds meer kan, focus je niet op die zaken die nog niet veranderen. Blijf vertrouwen dat jij er mee overweg kunt.
Ik help je graag met het begrijpen wat er speelt, en help je natuurlijk graag om dat vertrouwen in jezelf te behouden. Maar bedenk wel, dit proces vraagt ook iets van jouw bewuste zelf. Het kost geduld en inspanning.