0343 - 53 24 05

Pijn in je lijfVeel mensen staan met pijn op uit hun bed. Ondanks een goede matras.

Deze pijn kan zich op verschillende plekken in het lichaam manifesteren.

Als je opstaat en je voelt buikpijn opkomen kijk dan naar je vertering. Darmen zitten in een soort jasje en als dat jasje wat minder soepel is stagneer je daarmee de beweeglijkheid van je darm. De verminderde beweeglijkheid heeft ook invloed op andere ingewandsorganen zoals je blaas, baarmoeder, eierstokken en ureter.

Als je bij het opstaan je spieren van je onderrug voelt dan is je houding in bed er een die drukt op je darmbeen en je stuitje. Die verzuren in de nacht en dan sta je op met het gevoel dat je gebroken bent.
De oplossing hiervoor is hefbewegingen met je benen te maken alsof je schoolslag zwemt. Of richt je aandacht op het punt dat ca. 2 cm onder je navel ligt. En houdt je aandacht daar enkele minuten bij. Dat versterkt je hele lichaam. Hoe lager in je lichaam je de aandacht weet te leggen, hoe sterker je jezelf maakt. Leg je zwaartepunt op die plek onder je navel en je bent ook veel sterker dan als je in je hoofd zit met je aandacht.

Bij jonge mensen is de spiertonus hoog, alles wordt naar binnen getrokken. Bij het ouder worden wordt deze spierspanning minder. Overigens is het daarom echt belangrijk om te blijven trainen, want dan stel je dit moment wel uit. Als je spierspanning vermindert beweegt je zwaartepunt zich naar buiten. Je bekkenspieren verzetten zich daartegen en verkrampen zich dan, en verzuren daardoor in de nacht. Wat je pijn geeft.
Vaak ga je ook iets naar beneden hangen met je lichaam. Door nu de spieren van de bovenkant van je borstkas te trainen, te liften, gebeurd er iets bijzonders. Je krijgt niet alleen meer lucht, maar je zwaartepunt verplaatst zich ook naar binnen. Hierdoor merk je dat je onderrug niet meer kantelt en belast je je houdingsspieren minder, en die verzuren dan ook minder in de nacht. Je staat niet meer zo gebroken op, je slaapt vaak beter en je gaat beter doorademen.

De truc is dus je aandacht naar binnen te richten, op het punt dat 2 cm onder je navel ligt. Als je een beetje hoest voel je dit punt naar buiten steken. Je kunt deze aandachtsoefening zittend, staand en lopend doen.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!