0343 - 53 24 05

Rugpijn

Hernia –  Spit    Ischias

Rugklachten komen vaak voor. Toch is de oorzaak van de pijnklachten in de meeste gevallen niet bekend. In je rug zitten vele weefsels, spieren, botten en gewrichten, die allemaal verantwoordelijk kunnen zijn voor je rug-en beenpijn.

Spit en Hernia hebben bijna dezelfde oorzaak. Namelijk een ontsteking in een tussenwervelschijf, de discus, die tussen 2 wervels zit. Bij een hernia puilt die ontsteking uit de omgrenzing  van de discus, bij spit zit de ontsteking  in de discus.

Klachten bij hernia en spit:

Plotselinge steek in je rug, je rug voelt erg pijnlijk, je rug is stijf, hoge spierspanning in je rug, als je hoest of perst verergert de pijn, elke ‘verkeerde’ beweging van je rug veroorzaakt meer pijn.

Klachten alleen bij hernia:

Klachten aan je been, zoals pijn, tintelingen, gevoelloosheid, krachtverlies en verlammingsverschijnselen zoals een klapvoet. Ongecontroleerd urine- of ontlastingsverlies.

Remedie bij beiden is rust, pijnverlagende medicijnen, en na een week voorzichtige rek-en strekoefeningen.

Bij Ischias, dit is een uitstralende pijn naar je been, drukt er een hernia op een zenuw of er is een vernauwing van een zenuwkanaal waardoor de zenuw onder druk komt. Ongeveer een kwart van de mensen die zich met acute rugklachten bij de huisarts meldt heeft last van ischias. De meest voorkomen oorzaak is een hernia die een zenuwwortel afknelt. Ook Ischias beperkt zich niet altijd tot pijn: beklemming van een zenuw kan ook leiden tot krachtverlies of uitval van spieren zoals bij een klapvoet.

Oorzaken van hernia en spit zijn verhoogde druk op je tussenwervelschijf, het zijn tenslotte een soort stootkussens, of steeds dezelfde belasting waardoor de discus het opgeeft. Berucht zijn tegelijkertijd de druk op een discus en een draaiing van je rug.

Bij de ene hernia  ga je opereren en bij een ander niet. Het niet opereren komt eigenlijk meer voor door de opgedane ervaring dat veel ontstekingen van de discus door rust herstellen. Helaas ben je dan nog niet klaar, en is de kans groot op een nieuwe hernia of ontsteking. Daarnaast kan je na een herstelde discusontsteking toch nog klachten blijven houden. Na 3 maanden spreek je dan ook van chronische rugpijn. Driekwart van alle patiënten met een hernia en uitstralende pijn in het been herstelt binnen drie maanden, en ongeveer 10 procent houdt chronische klachten.

De behandeling van deze klachten is in eerste instantie gericht op het ontlasten van je rug. Als je ligt doe dan een groot kussen onder je onderbenen, waardoor je onderrug in een neutrale stand staat en de spanningen in de discus lager worden.

Lig je op je zij, plaats dan een bodykussen tussen je knieën en borst, dan ligt je wervelkolom niet gedraaid. Dit is ook voor nekhernia’s goed omdat daarmee draaiing van je nek wordt voorkomen. Ook in deze rusthoudingen is het goed om je rug voorzichtig een klein beetje te bewegen, met kleine bewegingen.

De behandeling in een chronische fase is veel oefenen en soms kiest men voor een operatie. Yoga oefeningen kunnen in deze fase al een hulp zijn. Maar voel zelf altijd goed wat je wel en niet kunt.

Andere oorzaken van rugpijn

Een andere oorzaak van rugklachten kan de onrust van je buik zijn. Spanningen die je hebt en ervoor zorgen dat je klachten krijgt of een continue geïrriteerde blinde darm die je een hernia bezorgt. Of de blessure van je knie die je weet op te vangen met een overstrekking en door een verkeerde beweging gaat het dan toch mis.

En wat dacht je van kinderstoelen in de auto en op je fiets waarin je een bewegend kind moet vastzetten terwijl je in een onhandige en gedraaide houding moet staan.

Bij de  behandeling van al deze rugklachten gebruik ik acupunctuur ter verlichting.

In mijn ervaring komen veel onderrugklachten door verstoringen in het kleine bekken. En eigenlijk is dat de plek van de energieopslag van je lichaam. Als die tekort schiet zal je makkelijk door overbelasting naast je rug komen te staan. Massages, acupunctuur, warmte, je rug anders gaan gebruiken en voldoende rust nemen zijn dan een grote hulp.

De onderrug heeft alles te maken met het Waterelement

Volgens de Chinese Geneeswijze wordt de onderrug aangestuurd door de Nierenergie en die hoort bij het Waterelement. Bij rugklachten is de Waterenergie dus verstoord. Maar andersom geldt het ook: wanneer je met verkeerd tillen je rug hebt geblesseerd, kost je dit Waterenergie.Als ik acupunctuur inzet bij rugklachten is er dan ook altijd specifiek aandacht voor verbetering van de Waterenergiehuishouding.

“Hoe meer energie je hebt in je bekken, hoe minder belangrijk het is wat anderen van je denken,” volgens rebalancer Rob Merkx.

Alleen de rug aanpakken is niet genoeg

Je kunt met acupunctuur heel goed lokaal de rug behandelen, maar daarmee houdt het niet op. Wanneer je iemand alleen plaatselijk behandelt, ga je voorbij aan de oorzaak en bestaat de kans dat de rugklachten niet verdwijnen of terugkeren. Het is dus belangrijk dat de hele energiebalans wordt bekeken en gecorrigeerd. Zelfs wanneer de oorzaak een overbelasting is of een verkeerde houding, dan is er een onderliggende zwakte in de energie.

Waterenergie in balans houden

Als je zelf de energie van je Waterelement sterk houdt, ben je niet alleen minder vatbaar voor rugklachten maar ook voor andere klachten die aan de Waterenergie zijn gebonden, zoals vermoeidheid, burn-out, knieklachten, concentratieproblemen, nachtelijk urineren, blaas-, prostaat- en baarmoederproblemen, vruchtbaarheidsproblemen, verminderd libido, oorklachten, problemen met tanden of botten. Evenals moeite hebben met volhouden/volharden, moeite hebben met luisteren naar jezelf, niet duidelijk weten wat je wilt, wie je bent of wat goed voor je is.

Wat kan je zelf doen?

In de hele energiecyclus vormt Waterenergie je spaarrekening. Die is erg belangrijk om onverwachte ‘energie-uitgaven’ te kunnen dekken en om vitaal oud te worden. Een goede reden dus om er zuinig op te zijn. Dat doe je door regelmatig rust te nemen. Door minder energie uit te geven dan je binnenkrijgt, zodat je ’s avonds niet uitgeput je bed in duikt. Ook tijd nemen voor stilte en naar jezelf leren luisteren is erg belangrijk voor je Waterenergie. Dit kan je doen met meditatie en ademhalings- of ontspanningsoefeningen.

Bronnen; Naast know-how uit mijn eigen praktijk putte ik bij het schrijven van dit artikel uit Rugpijn, hernia en spit van Jan Willem Elkhuizen en Menno Iprenburg, en de woorden van Jeanine Hofs.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!