0343 - 53 24 05

Gezond afvallen

Teveel kilo’s aan je lichaam vragen extra inspanning van je longen, je hart, je gewrichten en spieren. Het kan ervoor zorgen dat je interne stofwisseling  en met name die in je lever verstoord raakt en dat kan je  bloedvaten verstoppen. Vervolgens kun je  klachten van je hart en je hersenen gaan ervaren. Een gezond gewicht helpt je lichaam om zo optimaal mogelijk te functioneren. Je voelt je fit en veerkrachtig.

Ik hoor vaak van mensen die erg hun best doen met afvallen. Ze volgen dieet na dieet, bewegen super veel maar toch zie je eerder het gewicht toe- dan afnemen.

 Hoe kan dat nu?

Ons lichaam heeft een aantal scenario’s als er wat gebeurd. Als je schrikt bijvoorbeeld, trappen de hersenen op een rem, maar soms ook op het gaspedaal.  Je gaat dan ineens hoger ademen doordat je bronchi worden samengetrokken. Dat kan ook gebeuren als je vroeger een hogere urineweginfectie hebt gehad. Er gaat dan als de afvloed van je nier naar je blaas vernauwd wordt een signaal naar je hersenen. Die reageren met een ‚help er is paniek ’ scenario en sturen extra adrenaline  in je circulatie. En opnieuw zal je ademhaling hoger en oppervlakkiger worden .

Dat hoog en oppervlakkig ademen, het gevoel van  interne onrust, dat is nu de boosdoener van gewichtstoename!

Dat komt aan de ene kant door dat je vaak meer gaat snoepen als je moe wordt of je onrustig voelt. Dat geeft kortstondig een gevoel van bevrediging doordat het de adrenaline even remt. Maar de dip die je daarna ervaart als je bloedsuikerspiegel een duikeling maakt, kan heel onaangenaam zijn. Aan de andere kant gaat je lichaam verzuren doordat het per ademhaling minder zuurstof binnenkrijgt, Ook zie je dat je stofwisseling in plaats van zuurstofrijk verteert nu zuurstofarm gaat verteren.De lucht die je ademt lijkt je wel dikker te maken… en dat is dus ook zo!

 Wat nu te doen?

 Als ik je doormeet, ga ik achterhalen waarom het signaal naar de hersenen verkeerd verloopt. Zijn het de resten van een hogere urineweginfectie,  of zijn er bijvoorbeeld heftige emotionele gebeurtenissen in je leven geweest, heb je schade na een ongeluk of een operatie of gebruik je verstorende  medicatie. En hoe is het gesteld met de conditie van je hart en bloedvaten inmiddels.

Dan zorg ik met fytotherapie middelen, ontspanningstechnieken, acupunctuur en massages, en eventueel een advies voor psychotherapie voor rust en evenwicht in je lichaam en geest. Daarna kun je  ga dan onder begeleiding bewegen en een gezond dieet volgen. Een dieet wat eerder een levensstijl is dan een tijdelijk dieet. Want alleen als je elke dag gezond eet, kun je je ideale gewicht bereiken en behouden. Ik help je graag deze droom werkelijkheid te maken!

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!