0343 - 53 24 05

Altijd maar pijn

Altijd maar pijn, wanneer houdt het op ?

Er zijn nogal wat pijnsyndromen die steeds maar voortdurende pijnklachten geven.
Migraine kennen we allemaal, cluster hoofdpijn, pijnklachten in het aangezicht, CRPS, (complex regionaal pijnsyndroom) en poly-neuropathische pijnklachten.
Het complex regionaal pijnsyndroom werd recent beschreven in het NRC. Het artikel beschrijft de pijnklachten van een jonge vrouw na het stoten van haar elleboog. Sindsdien is zij zo geïnvalideerd door pijn, overprikkelbaar voor wat dan ook, dat leven bijna niet mogelijk is.

Een lokale pijn prikkel die zo’ n algeheel proces veroorzaakt, hoe ontstaat dat nu?
In de Neurologie gebruiken ze hier de ‚poorttheorie’ voor.
Een lokale prikkel geeft pijn door aan je ruggemerg, die geeft gelijk een prikkel terug, waardoor de pijnprikkel het lokale deel nogmaals doorgaat enzovoorts.

Het gaat maar door.

Ik zie verwantschap met het PostTraumatischStressSyndroom (PTSS) want ook hier zie je een voortdurende overprikkeling. Het een wordt psychologisch verklaard en het ander neurologisch.
Als ik bij patiënten met dit soort ernstige pijnklachten doorvraag en doorzoek zie ik meer dan alleen de pijnklacht. Ik zie dat mensen die al moe zijn sneller een CRPS of een PTSS syndroom kunnen krijgen. Ook zie ik dat mensen die alles in de hand willen houden meer kans hebben op het krijgen van dit soort syndromen. Maar waarom de een een CRPS krijgt en de ander PTSS is dan ook weer een nieuwe vraag.
Een lokale pijnscheut die resulteert in een algeheel syndroom, daar was al iets mee aan de hand. Dan is de aangedane spier/pees al zwak geweest, was is al een algeheel proces van vermoeid zijn aanwezig in je lichaam, of was het zenuwstelsel al in rep en roer.

Dus laat je altijd onderzoeken, want als ik de oorzaak kan achterhalen, zetten we een passende behandeling in en zal je klacht verminderen of zelfs verdwijnen.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!