0343 - 53 24 05

Alweer blaasontsteking!

 

Brandende pijn bij het plassen. Vrouwen hebben daar vaker last van dan mannen. Na controle van de urine krijg je bij de huisarts antibiotica, maar als de klacht zich herhaalt wat doe je dan? Vaak krijg je gewoon weer antibiotica en soms een doorverwijzing naar de uroloog. Alles begint dan weer opnieuw. Onderzoek van de urine, eventueel antibiotica en soms wordt er besloten tot een kijk-operatie. En dan vinden ze niets. Wat nu?

De blaas bestaat uit een aantal spieren en heeft drie verbindingen. Een naar buiten en 2 naar de nieren. Bij vrouwen ligt de baarmoeder tegen de blaas, en bij mannen de darmen. De kans op een infectie is bij een vrouw veel hoger door de korte plasbuis.

Toch zie ik veel klachten niet in de blaas ontstaan maar juist bij de instroming van de urine vanaf de nieren naar de blaas, en dan meestal aan de linkerkant. Hier zit een vernauwing, die hoort er, maar vaak is die door voorgaande infecties onrustig geworden en verder vernauwd geraakt. Daardoor verstopt het makkelijker, en reageert als je wat obstipatie hebt en als je eierstok (bij vrouwen) actief is. En helaas wordt er dan aan die blaasspier getrokken. Het voelt op dat moment als een blaasontsteking maar dat is het dus niet. Vaak merk je ook dat het niet echt pijnlijk is. De plas bevat soms bacteriën, soms leukocyten en soms zelfs een klein beetje bloed.

Ik geef dan meestal het advies meer te gaan drinken zoals veel warme (groene) thee, neem extra vitamine C te gaan gebruiken. Gebruik ook iets meer vezels om de darmen te laten laxeren Neem een warme kruik om de verkrampte urineweg te ontspannen. Vaak geef ik ook nog een middel uit onze praktijk, namelijk Flexmix 2 of Energiemix Urogen.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!