0343 - 53 24 05

Amalgaamvulling? Liever composiet!

 

Al sinds 1830 worden amalgaamvullingen, een legering van kwik, koper en zink, veel gebruikt als vulmiddel in tanden en kiezen, want het heeft tandtechnisch gezien diverse voordelen : het is relatief goedkoop, blijft jarenlang goed op zijn plaats zitten, het slijt bijna niet en het veroorzaakt vrijwel nooit allergische reacties. Toch zijn amalgaamvullingen verre van ‘onschuldig’, want ze bestaan voor ongeveer 50% uit kwik, een zwaar metaal dat zeer schadelijk is voor de gezondheid.

Een metaalvulling in een zuur milieu geeft altijd wat stroom af. Metaalionen komen dan in oplossing en hebben effect op het slijmvlies in de mond, de keel (amandel ) en op de schildklier. Het geeft extra slijmproductie en je maagzouten werken daardoor minder effectief.Metaalzouten in je verteringsappen geven altijd een verstoorde vertering en een opgeblazen gevoel.

Stroom in je mond
Heb je een amalgaamvulling in combinatie met gouden vullingen en andere metalen, bijvoorbeeld van een brug of een beugel, dan kan er een potentiaalverschil ontstaan in de mond. Er ontstaat een batterijwerking, en deze continue stroom geeft onrust in je mond. Hierdoor wordt de hoeveelheid kwik die vrijkomt aanzienlijk groter. Ook het kauwen van kauwgom zorgt voor verhoogde concentraties kwik in de mond.

De voortdurende stroom in de mond kan ook zwervende gewrichtsklachten geven, zonder dat je duidelijke gewrichtsvervormingen waarneemt. Ook zien we voortdurende overgangsklachten met bovenbuiksklachten die vaak in stand worden gehouden door onrust in het gebit.

Amalgaamvullingen

Veel tandartsen onderkennen inmiddels dat het gebruik van amalgaam risico’s met zich meebrengt. De meesten gebruiken dan ook alternatieve middelen voor het vullen van gaatjes, zoals composiet. Toch zijn er nog steeds tandartsen die amalgaam blijven gebruiken, omdat ze de risico’s niet onderkennen, en omdat amalgaam langer goed blijft zitten in een tand dan andere vulmiddelen. Ook is het makkelijker en sneller om een tand te vullen met amalgaam dan met composiet. Deze tandartsen beweren nog steeds dat amalgaam absoluut niet gevaarlijk is, tenzij je er allergisch voor bent.

Amalgaamvullingen geven doorlopend een kleine concentratie kwik af aan je lichaam. De hoeveelheid kwik waaraan je op die manier dagelijks blootgesteld wordt hangt uiteraard af van hoeveel amalgaamvullingen je hebt. Gemiddeld genomen krijgen mensen met amalgaamvullingen dagelijks zo’n 3 tot 7 microgram kwik in hun lichaam, maar dit kan oplopen tot wel 100 microgram per dag. Daarnaast kan de afgifte van kwik verhoogd worden als je bijvoorbeeld hete dranken drinkt, kauwgom kauwt of met je tanden knarst.

Als je van plan bent je amalgaamvullingen te laten vervangen, bel me dan in het telefonische spreekuur zodat we kunnen overleggen wat we aan ondersteuning kunnen doen om je lichaam te laten ontgiften. Ma t/m do van 12.30 -13 uur naar 0343-53 24 05.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!