0343 - 53 24 05

Anticonceptie pil

De pil is gemakkelijk in gebruik en doet wat hij moet doen. Toch zijn er goede redenen om een alternatief te overwegen.

De pil kan bloedstolsels veroorzaken en hierdoor kun je embolie ontwikkelen. In de benen, in je longen, soms ook in de hartstreek of de hersenen. De pil kan kanker veroorzaken. Een van de laatste onderzoeken over de pil en kanker heeft aan het licht gebracht dat zowel vrouwen die de pil langer dan vijf jaar slikken als nieuwe gebruiksters, twee keer zoveel kans hebben op baarmoederhalskanker als niet-gebruiksters. Bij vrouwen die stopten met de pil, was dat risico pas na tien jaar weer normaal.
De pil kan je gezichtsvermogen aantasten. Langdurig gebruik van orale anticonceptiemiddelen verhoogt de kans op glaucoom tot 5 procent, zelfs als rekening wordt gehouden met andere risicofactoren voor glaucoom.
Er is een link tussen de pil en Multiple Sclerose. In een recent onderzoek ontdekten wetenschappers dat vrouwen die de pil hadden geslikt, 35 procent meer kans op de ziekte hebben dan niet-gebruiksters.

 

Veilige, goedwerkende alternatieven voor de pil:

Naast hormoonvrije middelen als een condoom, koperspiraaltje, pessarium en baarmoederhalskapje zijn er ook natuurlijke anticonceptiemethodes. Dit zijn moderne vormen van periodieke onthouding waarbij je leert herkennen wanneer de ovulatie of eisprong plaatsvindt, zodat je kunt bekreunen wanneer je vruchtbaar bent.
Je kunt de eispring bijvoorbeeld herkennen aan veranderingen in de lichaamstemperatuur, de samenstelling het baarmoederhalsslijm en de stand van de baarmoedermond. Er zijn ook andere herkenningstekens, zoals ovulatiepijn en gevoeligheid van de borsten. je kunt elk signaal op zichzelf gebruiken , maar meerdere tegelijkertijd kan ook.
Kijk voor meer info:
Over de Billingsovulatiemethode: http://www.mamaenzo.nl/zwanger-worden/vruchtbaarheid/de-billings-ovulatiemethode
De Symptothermale methode: http://www.anticonceptie-online.nl/natuurlijke_methoden.htm
De standaard dagen methode: http://www.anticonceptie-online.nl/natuurlijke_methoden.htm
Of op www.ccl-nederland.nl

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!