0343 - 53 24 05

Apneu

Is een verstoorde manier van ademen waarbij je je partner hoort ademen als deze slaapt. Het lijkt net alsof die stopt met ademen maar toch niet. Het maakt je als partner onrustig. Ademstilstanden tijdens de slaap komen bij veel mensen voor. Daar is niets mis mee als het niet te lang duurt en niet te vaak voorkomt. Het lichaam krijgt te weinig lucht (zuurstof) binnen en reageert met een ‘word wakker’-reflex (arousal) zonder echt wakker te worden. Dit kan gepaard gaan met een luide snurk. Bij mensen met apneu stokt de adem tot wel zestig keer per uur en soms duren de ademstilstanden wel twee minuten.

 

Wat gebeurd er precies?

Deze soort ademhaling is bekend bij mensen die teveel gedronken hebben. Hun ademcentrum is dan door de alcohol vertraagt. Ook zie je het soms bij kleine kindjes, bij hen is dat systeem nog in ontwikkeling en deze ademhaling is dan ook niet bedreigend. Een verstoorde ademhaling door onrust in je buik, door ontlastingsmoeilijkheden, stuwing van je galwegen, restontstekingen van je darm geeft echt klachten. Er is iets in je lichaam aan de hand waardoor je benauwd wordt, onrust in je buik voelt en ziet, merkt dat je gewicht stijgt,en wat je ook doet het wordt alleen maar erger.

 

Wat kun je doen?

Heb je apneu, laat je via de huisarts behandelen met een nachtelijk zuurstoftherapie via een apneumasker. Vaak zie je dan dat door die manier van ademen de apneu afneemt en je je snel wat opgewekter en fysiek beter voelt. Vervolgens kun je een bewuste manier van ademen aanleren om de doorademing extra te stimuleren. Hierdoor werk je aan de interne onrust van „ ik krijg niet voldoende lucht’ krijgen, de versoepeling van je spijsvertering door het afvallen en daardoor indirect aan de goede uitzetting van longen door meer beweeglijkheid van je middenrif.

Wat niet duidelijk wordt bij de behandeling met een apneu masker is de vraag hoe je apneu ontstaan is en hoelang deze situatie nu al bestaat. Kun je achterhalen hoe dat zit dan ben je met een structurele behandeling bezig die aandacht geeft aan het acute probleem en ondertussen help je de bron van de kwaal te verhelpen.

Onze tips!

Tip 1. Als je een apneu masker gebruikt, zorg dat je veel bewuster leert ademhalen overdag.

Tip 2. Als je merkt dat je je prettiger voelt doordat je meer lucht binnenkrijgt, kun je ook overdag meer gaan bewegen.

Tip 3. Laat achterhalen door middel van een meting waar je klachten vandaan komen en hoe lang het al speelt. Belangrijk, want dan kan je daarom heen je verwachting van succes aanpassen.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!