0343 - 53 24 05

Blije borsten

Borsten zijn geweldig handig. Ze geven je voeding tijdens je babytijd, en geven jou (en je partner) sensueel plezier als je ouder bent. Je borsten zijn een vitaal onderdeel van je vrouwen-wijsheid en laten ’t merken als je een gezonde balans hebt weten te vinden tussen jezelf verzorgen, aandacht aan jezelf geven en voor anderen zorgen.

Wat kun jij doen om je borsten zo gezond mogelijk te houden en te focussen op preventie in plaats van alleen op onderzoek van je borsten?

9 tips voor blije borsten.

1. Hou van je borsten. Raak je borsten regelmatig liefdevol aan. Wanneer je dat doet stuur je hart-energie naar je borsten. Sta open voor liefde, aandacht, complimenten en compassie van anderen. En geef dit ook aan anderen zonder terughoudendheid. Aandacht hebben voor je eigen talenten en positieve kwaliteiten en je gevoelens erkennen en op een open manier uiten is niet egoïstisch maar goed voor jezelf zorgen.
2. Loop zonder beha rond zoveel als mogelijk is. Vrijheid is goed voor borsten. Behaloos door de dag gaan zorgt dat het lymfe vocht vrijuit kan stromen. Heb je grote borsten dan kan het pijnlijk zijn om een hele dag zonder beha te lopen. Doe je beha dan af en toe s’avonds uit, slaap in ieder geval s’nachts zonder beha. Er is geen bewijs voor dat zonder beha rondlopen eerder voor ‚hangende’ borsten zou zorgen. Beha’s zijn in feite mode-accessoires. Ze zijn een mooie aanvulling van je garderobe, maar geen medisch hulpmiddel. Draag geen beha met beugels.
3. Onderzoek je borsten regelmatig. Doe dat niet op een militaire manier, recht op je doel af om de vijand te vinden en uit te schakelen. Bedank in plaats daarvan je borsten, borstkas en hartgebied dat ze onderdeel van je lichaam uitmaken. En besteed speciale aandacht aan het gebied onder je oksel, waar alle lymfeknopen zitten. Massage van dit gebied zal de afvoer van afvalstoffen bevorderen, terwijl je daardoor ook de bloedtoevoer en levensenergie verhoogt, zie ook tip 8.
4. Neem elke dag 2000-5000 IE Vitamine D. En ga regelmatig in de zon zitten.
5. Neem elke dag 150 mg Kelp. Dat is een natuurlijk bron van jodium. Let op elke borstklacht die een aanwijzing kan zijn voor het meer in balans brengen van je hormonen. Pijnlijke borsten zijn vaak een teken van een te laag jodiumgehalte of een te hoog oestrogeengehalte. De borsten hebben veel jodium nodig. Omdat de jodium na innemen eerst langs de schildklier gaat, die ook jodium afneemt, blijft er soms te weinig over voor de borsten. Daarom de extra jodiumsuppletie in een natuurlijke vorm (Kelp).
6. Zweet regelmatig om gifstoffen kwijt te raken en cortison te reduceren. Beweging en sport helpen je ook een gezond hormoonstelsel te onderhouden. Regelmatige beweging geeft minder kans op borstkanker, waarschijnlijk omdat het totale vetpercentage in het lichaam afneemt, en vet kan een overdaad aan oestrogenen produceren.
7. Eet veel groenten en plantaardige vetten. Eet gezond, vers en laag glycemisch met veel vezelrijke groenten. Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en hun glucose snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge glycemische index, terwijl koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven een lage glycemische index hebben. Een hoog glycemisch dieet zorgt voor te onrustige insulinespiegels. Eet lekker broccoli, kool, kurkuma, knoflook, uien en tomaten, boerenkool en sla. Maar ook hennepzaad, chiazaad, noten en een eetlepel per dag lijnzaad (maal het zelf fijn).
8. Borstmassage verhoogt de stroom van lymfe en bloed naar de cellen en brengt de cellen zuurstof en vitale voedingsstoffen. Masseer je borsten elke dag, als je onder de douche staat. Doe deze massage echter niet als je op dit moment borstkanker hebt. Een instructiefilmpje voor borstmassage zie je hier:
9. Gebruik een natuurlijke deodorant zonder alluminium en parabenen. Want een deodorant met aluminium stopt het natuurlijke zweetproces. Maar wat er ook gebeurt is dat het giftige aluminium wordt opgeslagen in de lymfe in de oksels en zorgt voor een ophoping van afvalstoffen en verstopping van lymfe. Van de merken Sante, Lavera, Dr. Hauschka, Soap and Salve en Weleda zijn deodorants zonder gevaarlijke ingrediënten zoals aluminium te koop.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!