Botontkalking
Veel vrouwen zijn bang dat het normaal is om na je vijftigste osteoporose of botontkalking te krijgen. Maar klopt dat wel?
Osteoporose komt inderdaad veel voor, blijkt uit recent onderzoek, maar toch wordt het probleem enorm opgeblazen. Dat komt vooral omdat de definitie van wat precies ‚afwijkend’ is steeds verandert en de moderne screeningstechnologieën de nodige beperkingen hebben. Verder heeft de geneesmiddelen industrie een belangrijke vinger in de pap. Die richt zich namelijk vooral op moeilijk te behandelend ziektes die in bedwang gehouden worden (maar nooit genezen) door levenslang medicijngebruik. Bij osteoporose gaat het dan vooral om bisfosfonaten en hormonen.
Zo hebben farmaceuten een geslaagde pr-campagne opgezet die vrouwen van middelbare leeftijd moet laten geloven dat hun botten na de menopauze vanzelf in elkaar zakken en dat die aftakeling alleen gestopt kan worden door de juiste preventieve pillen te slikken.
Uit allerlei wetenschappelijke en andere gegevens blijkt dat osteoporose niet bij het normale verouderingsproces hoort, maar een ziekte is die wordt veroorzaakt door onze moderne leefstijl. Osteoporose is een gevolg van de wanhopige pogingen van het lichaam om zichzelf te herstellen en een nieuw biochemisch evenwicht te vinden, volgens dr.Susan Brown, een Amerikaanse voedingsdeskundige en expert op het gebied van botgezondheid.
Als je ouder wordt krijg je zwakke botten, is de bekende fabel. Het klopt dat we niet alleen spiermassa maar ook botmassa verliezen als we ouder worden. Volgens dr. Brown bereiken we onze maximale botdichtheid als we 30-35 jaar oud zijn. Vanaf dan tot aan ons tachtigste levensjaar verliezen we ongeveer een kwart van onze botmassa. Toch zouden ook oudere botten gezond moeten zijn en zichzelf moeten kunnen blijven herstellen.
Zo onderzochten wetenschappers de resten van blanke vrouwen die leefden tussen 1729 en 1852 en waren begraven onder een kerk in Londen. Veel van hen hadden de menopauze al achter de rug toen ze overleden. Of ze nu jong of oud waren, ze bleken een grotere botsterkte te hebben dan meeste vrouwen van tegenwoordig. Bovendien was het botverlies in de heupen veel lager.
Het is heel normaal om bij het ouder worden botmassa te verliezen. Niet de lage botmassa is het probleem, maar een verminderd vermogen van het bot zichzelf te herstellen!
Botweefsel herstelt zichzelf voortdurend en doet dat op elke willekeurige leeftijd, ook bij lage hormoonspiegels. Onderzoekers zagen dat vrouwelijke verpleeghuispatienten van gemiddeld 81 jaar in drie jaar tijd hun botmineraaldichtheid konden verhogen door oefeningen te doen en extra calcium en vitamine D te slikken.
Mogelijke oorzaken
De oorzaak van osteoporose heeft vermoedelijk te maken met hoe het lichaam bepaalde voedingsstoffen verwerkt. Onderzoek bij oudere vrouwen wijst uit dat de osteoporose verband hield met de algemene voeding en het vermogen van het lichaam om vetten en eiwitten op te slaan. Vrouwen met osteoporose hadden meer kans om ondervoed te raken, hadden minder eetlust en leden vaker aan hart- en vaatziektes.
Gezond bot is een dynamisch, levend geheel waarin voortdurend botweefsel wordt afgebroken en weer aangemaakt. Twee soorten cellen zijn daarvoor verantwoordelijk: Osteoclasten, de sloopwerkers, die versleten botweefsel weghalen, en osteoblasten, de constructiewerkers, die met mineralen als calcium, magnesium en boor weer nieuw, gezond botweefsel maken.
Ook botmassa die verloren is gegaan kunnen we opnieuw opbouwen. Zelfs mensen die ondervoed of ernstig ziek zijn geweest kunnen nieuw bot maken, zodra hun voedingstoestand weer normaal is. En dat blijft tot op hoge leeftijd mogelijk.
Botten breken doordat ze die normale, dagelijkse minibreukjes niet goed meer kunnen repareren. Niet de botdichtheid of te dunne botten zijn het probleem, maar een gebrekkig vermogen om bot aan te maken en te herstellen. En dat probleem is grotendeels te wijten aan een tekort aan juiste voedingsstoffen en lichaamsbeweging, teveel schadelijke stoffen in de omgeving en zelfs medicijngebruik.
Evenwicht
Onze botten zijn de belangrijkste opslagplaats voor mineralen voor ons lichaam. Zodra het bloed te weinig voedingsstoffen als calcium, magnesium en fosfor bevat, worden die aangevuld vanuit ons botweefsel. Hetzelfde gebeurt wanneer ons lichaam bij een te hoge zuurgraad bepaalde stoffen nodig heeft als buffer om het zuur-base-evenwicht te herstellen. Normaal gesproken wordt dit tijdelijke verlies aan mineralen in de botten aangevuld door gezonde voeding. Maar als dat niet gebeurt, dan raken de voorraden in het bot uitpeput, met osteoporose als eindresultaat.
In feite ontstaat osteoporose dus doordat ons lichaam ons hele leven lang probeert een essentieel inwendig evenwicht in stand te houden, volgens dr.Susan Brown.
Wil je een gericht advies, of met behulp van natuurlijke medicijnen, naast een gezond levensstijl je botten ondersteunen, maak dan een afspraak in de praktijk.
bron:
Med Sci Sports Exerc. 1981: 13:60-1
Medische Dossier 07-214