Chronische stress
Wij mensen kunnen veel hebben.
We zijn erop gebouwd om snel en adequaat te kunnen reageren op acute situaties.
Blijft er echter een dreiging bestaan, dan weet een mens niet zo goed wat nu verder. Chronische stress is daarom niet gezond.
Bij stress produceren onze hersenen een hormoon, je wordt alerter , je gaat diep en snel ademen en staat letterlijk klaar om te vechten of te vluchten. Wat moet je nu als zo’n situatie langer duurt? Je lichaam put de adrenaline-klier uit.
Je reserves raken op.
Er ontstaat een gevoel van paniek en hierdoor ga je hoger en sneller ademen.
En zo krijgt je lichaam op den duur te weinig lucht binnen.
Chronische stress is niet gekoppeld aan een actuele situatie.
Chronische stress is gekoppeld aan een gebeurtenis uit het verleden, aan een gevoel, aan je onbehaaglijk voelen.
Meestal is dat het geval. Want als er steeds een dreiging bestaat in d beleving van ene mens, dan spreek ik liever van een voorzetting van een acute situatie.
Een soort chronische acute stress dus.
Een gevoel van niet te voldoen kan zich op den duur ook uiten in een chronisch stress- gevoel. Chronisch Moeheidssyndroom, maar ook auto immuunziektes, zijn hier dan soms het gevolg van.
De uitputting van de adrenaline klier, diens compensatie met cortisol, de reserves die niet aangevuld worden. Verstoring van je leverfuncties die hierdoor kan ontstaan, het gevolg dat je energiecellen niet meer functioneren omdat zij niet genoeg goede bouwstenen krijgen. Dat is wat een teveel of langdurig gevoel van stress kan geven.
Niet voldoen is vaak alleen maar een gevoel, maar als je dat al in je hebt sinds je 4 bent hoe stap je dan deze wereld door ?
Als kind weet je veel te maskeren. Je hebt als kind veel extra groeihormoon.
Of misschien weet je niet waar je aan moet voldoen omdat je het gewoon niet weet. Kinderen voelen zich dan ook makkelijk overbelast.
De hulp die een kind daarbij nodig heeft, de liefde en aandacht van ouders, in het bijzonder van de moeder, de uitleg die je je kind geeft, is een hulp hierbij.
Toch is dat soms niet voldoende en voelt een kind zich achtergesteld, snel overbelast, zielig. Zo’n gevoel kan jarenlang duren.
Gepest worden op school, afwijzing van je vrienden, toch geen hond gekregen, of gewoon je been gebroken en veel pijn hebben gehad. Dat zijn heftige gevoelens.
Maar toch moeten we verder, het leven gaat immers verder. Maar als je dus steeds heel erg ‘aan’ staat ga je ervaren als je tussen de 22 en 30 bent, dat je het niet meer trekt.
Het adolescentenhormoon zakt op die leeftijd, en je gaat je realiseren dat je minder rek hebt.
Vaak zie je dan in het begin een gevoel van overspannen zijn, spieren die steeds te moe, bijna beurs aanvoelen. Je mist het overzicht omdat je van binnen in paniek bent.
Dat gevoel geeft een chronisch gevoel van stress.
Tips
Laat goed uitzoeken waar je gevoel en ervaring van stress mee te maken heeft. Wat het veroorzaakt.
Zoek uit waar het gevoel uit bestaat. Dat kan via een onderzoek zoals ik dat uitvoer in mijn praktijk. We zoeken uit wat er plaats heeft gevonden. Waar je klacht mee te maken heeft, hoe het is ontstaan.
Dan gaan we langzaam proberen dat proces te veranderen.
Met fytotherapie, met gesprekken, met het krijgen van inzicht.
In sommige gevallen kies ik een behandeling die er vanuit gaat dat er posttraumatische stress heeft plaats gevonden.
Ik help je graag duurzaam op weg.
Je gaat weer plezier krijgen in je leven en kunt je leven aan. Je ervaart rek, ruimte en flexibiliteit.