0343 - 53 24 05

In de overgang, en nu?

Herken je dit?

Je voelt je moe, het lijkt wel alsof je niets meer kunt onthouden, je bent onregelmatig ongesteld, of je bent veel heftiger ongesteld dan eerder keren, je wordt wat ‚onhandiger’ in je bewegingen, je ervaart zwervende gewrichtsklachten, opgezwollen vingers, bent wat sneller geïrriteerd of angstig, je voelt je onzeker… allemaal klachten die je kunt ervaren als je in de overgang komt.

Je lichaam is zo’n jaar of veertig gewend aan een bepaald hormonaal patroon. En tussen je 45 ste en 50 ste gaat dat wat veranderen. Deze leeftijdsaanduiding is algemeen, het kan bij jou eerder of later zijn. Je eierstokken bevatten steeds minder eicellen, de hormonale functie van de eierstokken verandert daardoor en er wordt steeds minder progesteron geproduceerd. Je baarmoeder reageert nog wel op oestrogenen, maar op een andere manier, je vagina kan anders aan gaan voelen.

Een vrouw wordt behoorlijk beïnvloed door haar hormonen. Hormonen kunnen je een gevoel van onrust geven, soms onzekerheid. Zeker aan het begin van je pre-menopauze. Dit is de periode vóór je laatste menstruatie, waarin je hormonen steeds meer gaan schommelen. Je eierstokken gaan langzaam stoppen met de aanmaak van hormonen. Het kost je lichaam steeds meer moeite om eitjes te rijpen. Sommige vrouwen merken daar nog niets van. Andere vrouwen merken en voelen deze schommelingen al wel heel goed, ook al is hun menstruatie nog heel regelmatig en is er nog helemaal geen sprake van opvliegers.

Elke ovulatie en menstruatie heeft daarnaast ook weer effect op de andere buikorganen zoals je blaas, dikke darm, bekkenbodem en de spieren van je onderrug en bovenbenen. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de overgang een normaal levensproces is, dat nodig is voor de rest van je leven. Je groeit toe naar een fase in je leven waarin de hormoonwisselingen van je cyclus niet langer een rol spelen. Je wordt als het ware weer van jezelf. Het is tijd om je leven in te richten naar je nieuwe inzichten die zullen ontstaan in de loop van je overgang. Emoties en verschijnselen daarbij, vertellen alles over jezelf en over de ontwikkeling die je gaat doormaken. Deze verandering van de overgang is geen ziekte of aandoening die om behandeling vraagt, maar wellicht heb je wel regelmatig behoefte aan ondersteuning.

 

Onze tips

Hoe beter de doorbloeding van het bekken, des te makkelijker kom je door de overgang heen. Dus bewegen maar! denk aan salsa dansen, paardrijden, buikdansen en natuurlijk zorgt regelmatig seks ook voor een goede doorbloeding.

Bij heftige overgangsklachten is acupunctuur een fijn en zacht hulpmiddel. Ook geef ik wel Energiemix Urogen en/of Energiemix Endocrien. Ik meet je graag helemaal door om te achterhalen hoe ik je zo goed mogelijk door deze periode heen kan helpen.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!