0343 - 53 24 05

” Dokter, drink ik teveel”?

Alcohol gebruik in de wereld is aan het toenemen. Het is er altijd geweest en ik denk dat het er altijd zal blijven.
Of alcohol gebruik gezond is, weten we eigenlijk allemaal wel. Met mate en niet elke dag, zou dan het antwoord zijn.

Alcohol heeft effect op allerlei organen. Hoe vaker je alcohol gebruikt , hoe sterker de alcohol is, hoeveel je in een keer gebruikt, dat alles geeft effect in je lichaam.

Heb je ook nog een onderliggende aandoening of gebruik je medicijnen die extra leveractiviteit vragen, net als de verwerking van de alcohol, dan moet je lichaam harder werken om het af te breken en kan dat schade geven.

Alcohol gaat via je mond en keel, je slokdarm in, komt in je maag terecht, en daar wordt het met het enzym ADH uit je maagslijmvlies omgezet in een tussenstof, ethanol. Dit is giftig en tast allerlei interne organen aan en daarom is de lever supersnel bezig om de alcohol verder om te zetten in azijnzuur en uiteindelijk in CO2 en H2O.

Mannen hebben 30% meer van dat enzym ADH in hun maagslijmvlies dus ze kunnen wat meer alcohol omzetten.

De snelheid van omzetting in de lever is ongeveer 7 gram per uur. Een consumptie alcohol bevat ongeveer 10 gram. Dus het duurt ruim een uur voor die consumptie is verwerkt.Trouwens alcohol verwerking levert per gram 7 calorieën op, en dat sla je op in je vet. Je wordt er dus dikker van.

Bij mensen die teveel achter elkaar drinken of die te lang veel drinken, daar heeft de lever een zijspoor voor die nog meer orgaansystemen gaat ondermijnen op den duur. Maar in het begin merk je daar niet zoveel van.

Klachten die te wijten zijn aan alcohol gebruik, komen door de hoogte van de ethanol in je bloed. Het geeft uitdroging en zorgt dat je bloedglucose zakt. Hoofdpijn, misselijk, braken, lusteloos zijn vaak de eerste aanwijzingen van een teveel gebruik.
Je wordt er moe van, krijgt spierzwaktes, je humeur wordt er door beïnvloed, je concentratie wordt minder, het vitamine B niveau zakt, en uiteindelijk kan je er een delier van krijgen.

Dus als je drinkt, doe het met mate, drink het niet te vaak, en zorg dat je er steeds extra water bij drinkt. En neem extra vitamine B.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!