0343 - 53 24 05

Dokter Wil in de winter

De winter is nog maar net begonnen en wij hebben al buiten kunnen schaatsen. Je verleert schaatsen niet makkelijk maar je hebt natuurlijk nog geen schaatsconditie dus vaak geven je eerste krabbels nogal wat spierklachten. Maar de blijdschap van het weer buiten schaatsen overheerst.

Die winter begint trouwens bij ons met mijn verjaardag en bij iedereen met het vieren van Kerstmis. Samen. Met je familie. Met iedereen. We kijken elkaar weer in de ogen en wensen elkaar een hoop goeds. Met het begin van het nieuwe jaar doen we dat met bekenden uit de straat en bij elke patiënt die binnen komt.

Winter geeft ons dus ook een goed gevoel, en je schept vaak veel positieve verwachtingen. Je wilt weer wat afvallen, je wilt eindelijk eens stoppen met roken, je wilt je gezonder gaan voelen. Ook ik doe hieraan mee, ik heb mijn sporten weer serieuzer opgepakt, en heb als voornemen gesteld dat ik minstens 10 kilometer achter elkaar kan rennen. Overmoed wil nogal eens meespelen dus ik heb de einddatum gesteld op 31 december a.s….

Overbelasting, overmoed kunnen ervoor zorgen dat je je niet aan je voornemens kan houden dus probeer de verandering met kleine stapjes te doen. Hou vol ookal denk je misschien dat het niet vooruit gaat!

Winter geeft ook koude periodes in Nederland en ik ben daar gevoelig op. Mijn buik is vatbaar en dan krijg ik krampen in mijn buik. Warmte, warme dranken, en zorgen voor een regelmatige toiletgang helpen mij door deze periode heen te komen. Soms helpt het om ALKAVITAL poeder in te nemen, soms Pentastar, en soms blijf ik Netflixen
Ook wisseldouches en saunabezoek helpen eraan mee.

Ik merk trouwens wel naarmate ik ouder word dat ik steeds meer vaste gewoontes krijg. Aan een kant voelt dat prettig maar ik merk ook dat ik die zaken die ik kwijt wilde vastpak. Dit gedrag, die gewoonte, die manier van aanpassen, daar wil ik vanaf. Ik wil wel aanpassen maar dan door keus en niet door gemak of gewoonte.

Dit aanpassingsgedrag kan voor velen de reden zijn waarom je niet herstelt van een aandoening.
Doordat je niet kon staan help je je voet misschien met een verstivigde zool. Nu lukt het….Maar je sta-spieren train je niet meer.
Werk liever aan je balans en train je spieren.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!