0343 - 53 24 05

Wat is er te doen aan een opgezette buik?

Er komen regelmatig mensen naar onze praktijk die klagen over een opgezette buik. Al je kleren lijken wel te klein en je riem past niet meer. Je voelt je niet prettig en opgeblazen. Als je buik ineens opzet is dat bijna altijd door lucht in je buik. De galwerking laat je darmen samentrekken en lucht laat je bovenbuik (de overstekende darm) opzetten. Het is alsof er een ballon  wordt opgeblazen in je buik, die drukt naar boven. Je maag geeft dan klachten, zoals bijvoorbeeld maagzuur. En je kunt dan minder makkelijk doorademen, maar je ervaart ook druk naar beneden en daardoor kan je weer blaasonrust krijgen.

 Hoe ontstaat dit alles nu?

Meestal komt dit door je voeding. Soms bij vrouwen in de overgang doordat je dan veel gevoeliger reageert op alles.  Ook kan het dat je door wat voor oorzaak dan ook dat je veel gevoeliger reageert op graanprodukten dan anders. Brooddrank van Kanne vind ik een goed product als steun voor de darmen en buik. Neem bij overgevoeligheid voor granen overigens Molkosan  en geen broodrank in verband met de gluten.

Eet een tijdje wat minder of zelfs geen gluten. 

En wellicht speelt er een gebitselement bij je op, of reageer je te gevoelig door je hormonen. Ook kan dit ontstaan bij een teveel aan spanning of grote vermoeidheid. Na een meting zie ik direct wat de oorzaak is en kunnen we direct aan de slag met de oplossing. Doe-het-zelf oplossingen kan ik je in dit geval op deze plek niet goed geven omdat we eerst moeten weten wat de oorzaak is van de hoeveelheid lucht in je buik. 

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!