0343 - 53 24 05

Wat is epilepsie?

Plotseling ben je niet meer aanwezig, het lijkt wel of je ‚eruit’ bent. Of je lichaam geeft allerlei samentrekkingen van alle spieren maar je merkt niets.

Er gebeurt wat in je hoofd, waardoor je hersenen bijna ‚uitgaan’. Een deel blijft functioneren, je blijft ademen, maar de controle op je blaas bijvoorbeeld kun je kwijt zijn. Dat is dus epilepsie.

Het is een aandoening in je hersenen die onderverdeeld wordt in heftigheid. Ben je even ‚weg’, Petit Mal, ben je wat langer ‚weg’ en heb je bijvoorbeeld stuiptrekkingen dan zijn dat Grand Mal-aanvallen.
Een neuroloog onderzoekt hiervoor je hersenen met een E.E.G (elektro-encefalogram) en vindt soms een verstoring in de elektrische geleiding van je hersencellen. Dan heb je waarschijnlijk epilepsie. Het is helaas niet altijd duidelijk waarom dat zo is ontstaan. Een oorzaak zou kunnen zijn door resten van een koortsstuip, door zuurstof tekort bij je geboorte, of bij erfelijkheid, na een operatie aan het hoofd, of medicijn gebruik. Ook middelen die ingezet worden bij de behandeling van kanker kunnen dit triggeren. Of uitzaaiingen van een tumor. Ook een ongeluk met nek- of schedelletsel, of een litteken in het hoofd, kunnen zoal de oorzaken zijn van een epilepsie aanval. Daarom wordt er altijd een onderzoek van je hersenen gemaakt.
Een neuroloog zal proberen met anti epileptica de aanvallen tegen te houden.
Deze middelen helaas hebben zo hun bijwerkingen, maar als je goed bent ‘ingesteld’ kan het werken.

Als de middelen niet werken heb je meer problemen. Namelijk die van je epilepsie en die van de middelen voor die epilepsie…..

Hoe kijk ik aan tegen epilepsie?
Wat ik in mijn praktijk doe als iemand met deze klacht binnen komt is uiteraard een uitgebreid onderzoek, liefst in overleg met de neuroloog. Ik maak ook een bericht voor huisarts en neuroloog om mijn visie en diagnose te geven. Daarna ga ik gericht aan de gang om de klacht op te lossen.
Epilepsie wil zich nog wel eens laten triggeren, als iemand buikpijn krijgt bijvoorbeeld, of iets verkeerds eet, of gevoelig is op zonlicht. Als ik een meting doe ontdek ik meestal waarop en waarom je lichaam te gevoelig reageert. Vaak is dat gekoppeld aan vermoeidheid. Als we vervolgens beide factoren aanpakken, dan zal de epilepsie minder makkelijk en minder vaak plaats vinden. Leefregels beperken de aandoening en zorgen dat je er minder last van ervaart en een fijn en ontspannen leven kunt leiden. Regelmatige begeleiding geeft rust en vertrouwen in jezelf en je eigen lichaamskracht.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!