0343 - 53 24 05

Evenwichtsproblemen

 

Ons evenwicht wordt bepaald door de evenwichtsorganen die net naast onze binnenoren zitten. De gehoorzenuw en de evenwichtszenuwen lopen zelfs vlak langs elkaar om in onze hersenen verbindingen te leggen.

Evenwicht is gekoppeld aan je evenwichtsorganen, kleine hersenen, je oogfunctie, en de spieren van je benen. Als je je ogen dicht doet en merkt dat je gaat omvallen weet je bijvoorbeeld dat je kleine hersenen en de aanzet van de houdingsspieren het niet helemaal zonder zicht kunnen.
Gehoorverstoring en evenwichtverstoring komen vaak samen voor. Vind je geen duidelijke oorzaak dan heb je de ziekte Meniere. Daar hoort ook vaak een extreme misselijkheid bij.

Rechtop lopen is een ingewikkeld kunststukje van ons mensen.

Nu kan je door ongevallen, schedelbeschadiging of nekbeschadigingen een beschadiging oplopen bij je evenwichtsorganen. Soms zie je een zenuw niet meer goed werken, bij een virusinfectie bijvoorbeeld, maar soms ook doordat je elektrische activiteit hebt in je mond door je vullingen of de combinatie van kronen en vullingen. Hierdoor wordt de werking van deze zenuw negatief beïnvloed.
Het lukt je soms bij evenwichtverstoring door specifieke oefeningen het evenwichtorgaan weer te helpen beter te gaan werken. Alsof er ‘gruis’ ophoopt wat je weer in beweging brengt.

Is er sprake van een restinfectie of van de gevolgen van een ongeluk, is er onrust door je gebit, of doe je teveel aan gewichtheffen, of is er sprake van een tumor, er zijn veel mogelijkheden voor evenwichtsproblemen. Laat je onderzoeken om zaken uit te sluiten, dan kun je tot behandeling overgaan. Met acupunctuur of met fytotherapie.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!