0343 - 53 24 05

Gedachten vragen energie

Onze hersenen gebruiken evenveel energie als onze spieren. Maar waar spieren redelijk langzaam energie verbruiken, doen hersenen dat ineens.

Door te denken kan je je dan ook plotsklaps bekaf voelen.

Denk je dan ook nog aan dingen van vroeger waarvoor je je schaamt, die pijn gedaan hebben, die je ineens doen begrijpen waarom iets ging zoals het ging, dan kost dat nog meer energie  dansnel is bij te tanken. Je kunt het gevoel hebben in een diepe put te vallen.

Het systeem om dit op te vangen is ons adrenaline/insuline systeem, een hormonaal proces dat suikers omzet naar energie. Dit proces kost wat tijd, dus in het begin voel je je in een diepe put zitten. Rustig wandelen, regelmatig ademen, fruit eten, helpt je allemaal om weer energie op te bouwen.

Onze spieren hebben door mitochondriën energiereserves. Dus die kunnen nog even voort als je gewone energie op is. Onze hersenen hebben die reserves niet, en dat ze kunnen minder snel beschikken over reserves.

Soms helpt het dan ook ergens anders aan te denken, een andere mind-set dus. Een mindfulnesseofening, waardoor je je bewust richt op het hier en nu, helpt hierbij ook.

Ben je dan al weer snel bruisend en vol energie? Ik merk in mijn praktijk van niet. En zie steeds meer mensen met burnout klachten.

Mogelijk zijn er ook relaties te leggen met aandoeningen als fybromyalgie, en het Chronisch Vermoeidheidsysteem, hier speelt moeheid immers een dominante rol, net als  bij overspannen zijn en bij burnout. 

Laat je daarom onderzoeken. Zoek naar je steeds terugkerende klachten. Waarom herstel je niet zo makkelijk van een griep, of  waarom blijf je hoesten? Oorzaken en hun  gevolgen geven weer nieuwe oorzaken en dan dus ook weer nieuwe klachten. Als je kunt doorzien waar het allemaal verbonden is, kun je ook aan een oplossing gaan werken. Kom daarom langs, ik kan je helpen te vinden hoe je je weer fit en vol energie kunt voelen.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!