0343 - 53 24 05

Gewrichtsklachten

Pijn in je knie of in je vingers, het overkomt ons allemaal wel eens. Je vingers zaten ergens tussen of je bent bij het beoefenen van sport flink gevallen. Als deze pijn blijft aanhouden kun je een ontstekingsremmer of pijnstillers nemen. Als dat van korte duur is, is dat geen probleem. Langdurig gebruik van deze middelen is niet verstandig. Vanwege de verzuring die dan gaat optreden verkrampen de spieren waardoor er weer gewrichtsklachten kunnen ontstaan.

Erger is het als je pijn in je gewrichten krijgt zonder dat je weet waardoor. Ja, je was moe of een tijdje kortademig, maar wat heeft dat nu met gewrichtsklachten van doen? Een tekort aan lucht wordt door de hersenen geregistreerd en als reactie ontstaat er een verhoogde ademprikkel. Je gaat kort en heftig ademen maar effectief krijg je niet zo veel lucht binnen. Duurt dit te lang dan zal je op den duur verzuren wat weer adrenalineprikkels afgeeft en ervoor zorgt dat je bepaalde mineraalzouten niet meer opneemt.

Je spieren verstrakken door deze processen en trekken vaak wat harder aan je gewrichten dan deze aankunnen. Er ontstaat overbelasting bij de aanhechtingsvlakken van dat gewricht, of zelfs pijn. Wil je nu gewoon gaan lopen dan lukt dat niet. Zet je toch door, dan forceer je jezelf. Gebeurt dit dagelijks dan zullen de gewrichtsvlakken op elkaar geperst worden en zal er een verkeerde slijtage plaatsvinden. Uiteindelijk zal een röntgenfoto aangeven dat er artrose in het gewricht zit. Operatief schoonmaken en zorgen voor een betere spierbeweging zijn dan gebruikelijke behandelingen.

Kortom: Gewrichtsklachten zonder duidelijke oorzakelijkheid komen van binnenuit, vaak door een ademstoornis, soms door vroegere stressprikkels.

Gewrichtsklachten met een duidelijke oorzaak zoals een ongeval of operatie worden meestal veroorzaakt door een lokale spierkramp en zouden door massages en fysiotherapie verholpen moeten worden. Is het gewricht ook nog ontzet geweest, dan is aanvullende manuele therapie op zijn plaats.

Zwervende gewrichtsklachten daarentegen komen altijd door onrust in het kaakbot. Op de een of andere manier heeft onrust in het kaakbot een effect op botweefsel elders, vaak zien we dan een latente kaakontsteking of teveel stroomprocessen in het kaakbot.

 

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!