0343 - 53 24 05

Gezond ouder worden

Bij het ouder worden ervaren veel mensen langzamerhand dat hun lichaam klachten gaat geven. Het geneesmiddelengebruik bij ouderen is enorm hoog, terwijl het gebruik van geneesmiddelen de veroudering van het lichaam kan doen versnellen. In plaats van verbetering te geven zijn veel medicamenten de oorzaak van allerlei ouderdomsproblemen zoals lichamelijke kwetsbaarheid en geestelijke aftakeling. Veertig procent van de mensen boven de 65 jaar in Nederland gebruikt geneesmiddelen, en dat aantal neemt met de jaren toe. (bron MD7-3). Men heeft onderzocht dat de soorten voorgeschreven middelen – meestal worden meerdere middelen tegelijk gebruikt – elkaar tegenwerken en een aantal zijn niet geschikt voor ouderen.

Bij iedereen spelen een aantal zaken rondom geneesmiddelen een rol:

  • de opname van het middel,
  • de verspreiding ervan in het lichaam,
  • het werkingsgebied
  • en de uitscheiding van het middel.

Bij ouderen verlopen al deze processen, behalve de opname, aanzienlijk vertraagt. De dosering voor ouderen moet dus ook altijd lager zijn. Doordat ouderen vaak ook minder bewegen is het verteringssysteem wat luier aan het worden, ook dan heb je een minder hoge dosering van een geneesmiddel nodig. Beweging is trouwens nog steeds erg belangrijk, ook bij het ouder worden! Geef daarnaast ook aandacht aan een gezonde darmflora want dat bevordert de uitscheiding van een geneesmiddel. Probeer eens een sapvastenkuur. Zorg in het algemeen dat je zo min mogelijk middelen gebruikt en houdt je aan de voorschriften voor het gebruik.

Daarnaast adviseren wij om in de herfstperiode de longen en darmen weer eens beter te laten werken. Energiemix Vertering en Energiemix Ademhaling samen met Kalium Fosforicum en Calcium Sulfuricum helpen daarbij.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!