0343 - 53 24 05

Heb ik een hartaanval?

 

Pijn op je borst. Een enge sensatie die vaak erg veel onrust geeft en je denkt:’ direct naar de huisarts! ‘ Deze hoort je klacht en denkt vaak gelijk aan een hartaanval.  Een ECG zal duidelikheid geven. Toch zijn er een aantal mogelijkheden die veel meer voor de hand liggen en die eigenlijk steeds worden vergeten en die niet zo bedreigend zijn als een hartaanval.
Vaak is dat een beknelling van een aanhechting van je rib aan een wervel van je borstkas waardoor de zenuw op die plek onder druk komt te staan. Een intercostaal neuralgie heet dat in dokterstaal.  Of een tussenwervel verschuiving ter hoogte van de borstkas, waardoor de zenuw tussen de ribben  onder druk komt te staan. Deze zenuwpijn uit zich in pijn op de borst, voelt soms alsof er een band om je borstkas  zit en geeft bijna altijd een groot gevoel van onrust doordat je merkt dat je niet vrij kan ademen.

Kom je op dat moment of wat later naar de praktijk, dan vind ik na meting in de bovenrug die tussenwervel verschuiving en bij doorvragen hoor ik vaak dat daar een valpartij aan vooraf is gegaan. Al of niet met armkneuzingen of zelfs een breuk.
De aandacht van een reguliere behandelaar gaat meestal alleen naar de aangedane arm en je bovenrug wordt niet bekeken.  Het lijkt dan dat de arm herstelt maar er ontstaan vaak snel bovenrugs- en schouderklachten die dan niet worden gelieerd aan de valpartij. Pijnstilling verbergt de klacht weer enigszins, maar nu merk je dat je steeds hoger gaat ademen, soms zelfs wat astmatisch gaat ademen.
Natuurlijk zijn daar ook weer middelen voor maar dan heb je naast je benauwdheidsklachten ook weer ineens borstpijn . Van de ene klacht val je in de andere, en kijk je niet naar de mens als geheel, dan werk je langzaam naar het innemen van middelen toe die je klachten niet doen veranderen en zelf ook weer bijwerkingen geven.
Wat kun je zelf doen?
* Doe alsof je een bal met twee handen van laag naar hoog breng en in een netje gooit.  Hierbij rek je je bovenrug en worden je schouderbladen over je ribben bewogen.  Herhaal dat een aantal keren op de dag
* Zorg dat je vaak iets boven je hoofd moet pakken.
* Vermijd ramen zemen.
Mocht je klachten te lang aanhouden laat je dan onderzoeken. Twijfel je ga dan naar de huisarts en laat een ECG maken. Neem vooral geen middelen in die langer nodig lijken dan 2 weken. Kom dan langs en laat je goed doormeten om de exacte oorzaak van het probleem te achterhalen.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!