Hernia
Hier bespreken we de rugklachten waarbij de tussenwervelschijf tussen twee wervels zodanig is verschoven, dat de zenuwstreng onder druk komt te staan.
Als een spier ineens erg hard trekt vangt de tussenwervelschijf de eerste trek op. Zijn de omgevingsspieren al enigszins verkrampt en komt er nog zo’n hevige ruk (bijvoorbeeld de hond trekt hard aan de riem, of je verstapt je) dan kan die pijnscheut/spierkramp je een hernia geven. Ook kun je je een hernia lachen, als er al een langdurige samendrukking heeft plaatsgevonden en een lachstuip ervoor zorgt dat bepaalde spieren nog even die laatste ruk geven.
Hoewel dit soort hernia’s overal in de ruggengraat kunnen plaatsvinden, komen ze meestal voor in de onderrug. Wanneer een uitstulpende tussenwervelschijf een zenuw volledig afknelt kan op den duur een klapvoet ontstaan door het afsterven van een zenuw. Door het spoedeisende karakter van een hernia is opereren vaak gewenst. Ligkuren kunnen ook enige spierontspanning geven, maar het is vooral belangrijk dat er iets aan de verschoven wervel wordt gedaan. Spierontspanning door warmte, pijnstilling of rust, maar ook tractie, manipulatie, acupunctuur of podotherapie zijn enkele behandelingsmogelijkheden. Is het proces ingekapseld dan zullen er altijd wat klachten blijven bestaan. Rek- en strekoefeningen in combinatie met een apparaat dat de wervellichamen weer op hun plek brengt zijn dan goede technieken.