0343 - 53 24 05

Hoe voelt jouw rug?

Je houding, is de manier waarop je zit en staat, hoe je je dan voelt, hoe je rug staat als je zit. Er zijn klachten die direct samenhangen met de stand van je rug zoals hoofdpijnklachten, schouderklachten, onderrugsklachten.  Maar ook benauwdheid, hartritme stoornissen, darmklachten en blaasproblemen kunnen  voortkomen uit een verstoorde stand van je rug.

Onze houding wordt bepaald door de stand van je rug, en de ruimte die je tussen de wervellichamen hebt. Is deze niet  (helemaal) goed dan geeft het je vaak klachten. In de ruimte  tussen de wervels zitten ook zenuwen die in een halve cirkel naar voren komen, dermatomen noem je die in de neurologie. 

Zo kan je pijn op je borstbeen voelen doordat de ruimte tussen 2 borstkaswervels beperkt is en je via zo’n dermatoom pijn op je borstbeen gaat voelen. In de neurologie noemen ze dat dan weer intercostale neuralgie. Een bezoek aan de manuele therapie of een osteopaat kan in zo’n geval wonderen doen.

En zo kan ik op mijn beurt met mijn fytotherapie invloed uitoefenen op rugklachten door de onrust in een zenuw te beïnvloeden en te ontspannen, door beweging in je lymfe te stimuleren, door verkrampingen in een urinebuis te verminderen, en ga zo maar door. Deze hulpmiddelen gaan natuurlijk niet je houding veranderen, daar zijn oefeningen voor nodig.

Hoe zit je op een stoel, hoe zak je weg in een bank, welke houding heb je tijdens het werken op de computer.  Als je kin iets meer naar onderen wijst, dan is dat goed.  Zit je veel op een bureaustoel , dan wil je nog wel eens je bekken kantelen en dat geeft dan weer op den duur zwakke buikspieren. Zo ontwikkel je door passief te zitten rug- en buikklachten. Ga bijvoorbeeld eens op een kruk zitten.. Dan merk je dat je niet prettig zit als je ‘gaat hangen’ en ga je vaak vanzelf rechtop zitten.

En dan nog iets anders. Als mensen klachten in hun gebit hebben zie ik daar vaak nekklachten en schouderklachten door ontstaan. Door de behandeling met Pentastar en /of Flexmix 7 verdwijnen nek- en schouderklachten, en ook de gebitsonrust.

Ook hier geldt weer; meten is weten. Want als ik je doormeet, kan ik exact achterhalen waar bepaalde klachten vandaan komen. En is de oplossing ervan een logische volgende stap.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!