0343 - 53 24 05

Hormonen en Energieopbouw

Onze energie balans wordt sterk beinvloed door de werking van de hormonale klieren. De schildklier is de spil van onze stofwisseling. De bijnier produceert een hormoon dat vrijkomt bij stress, de alvleesklier produceert insuline voor onze suikerbalans. Al deze hormonen worden weer gestuurd en aangestuurd door de hypofyse. Dat is de grote regelaar. Onze hersenen en ons lichaam passen steeds aan. Als het lichaam nog bezig is met het verwerken van een infectie en je daarnaast ook nog met de verzorging van je kinderen bezig bent, kan het zijn dat je hormonale aansturing in de war raakt.En als je tegelijkertijd bijvoorbeeld pijn in je kies hebt, er een oude blessure opspeelt, of er problemen zijn met een kind, dan is dat echt teveel.Soms is er energie genoeg, maar wordt het niet goed verdeeld.

Soms raakt je hoeveelheid energie op en is er dus geen verdeling meer mogelijk.Voor het opbouwen van je energie zijn een aantal bouwstenen nodig.Voeding en lucht. Maar ook het goed functioneren van je luchtwegen en je verteringsorganen.En natuurlijk ook ontspannen momenten want anders verteer je maar te vlug. Hormonen zijn belangrijke bouwstenen voor deze energieopbouw.Om je nu te focussen op alleen een verstoorde werking van je schildklier, of op een overprikkelde bijniermerg, of alleen op een niet functionerende alvleesklier is vaak niet de oplossing. Het is kan wel een manier zijn om mee te beginnen.Een meer holistische aanpak is kijken naar het geheel van lichaamsklachten.

Waardoor is iets in de war geraakt?
Hoelang speelt het en wat zijn de bijkomende reacties? Alleen dan kun je gericht gaan behandelen en zit je niet alleen in de hectiek van de hormonale sturing te rommelen.Het doormaken van de overgang geeft extra veel verstoring van de hormonale regulering. Op dat moment heb je extra behoefte aan begeleiding en onderzoek. Want het lijkt soms alsof alle functies in je lichaam in 1 klap veranderen. Alle diepe dalen van vroeger melden zich weer even lijkt het. Het is een tijd van grote opruiming. Geef aandacht aan alles wat zich nu aandient. En laat je daarbij helpen. Want vaak is je systeem, zijn je hormonen tijdens de overgang even helemaal de weg kwijt. Ik kan je helpen bij het hervinden van het evenwicht doordat ik het hele lichaam bekijk en doormeet. En pas dan mijn behandeling inzet op die plaatsen waar het nodig is.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!