0343 - 53 24 05

Kanker

Kanker is een zeer beladen naam voor een ziekte die we koppelen aan sterven. Meestal schrikken we erg als iemand een tumor heeft, maar beseffen daarbij niet dat tumor ‘zwelling’ betekent en onderverdeeld wordt in goedaardig en kwaadaardig. Op het moment dat een tumor als kwaadaardig wordt gediagnosticeerd, zijn er een groot aantal mogelijkheden ter behandeling:

  • het weghalen van de tumor (chirurgisch)
  • bestraling
  • chemotherapie
  • hormoontherapie

 

Daarnaast is men bezig met allerlei experimentele behandelingen. En vaak wordt een combinatie van deze mogelijkheden voorgesteld.

De kans van slagen van zo’n behandeling is gekoppeld aan het soort tumor. Maar ook de plaats van de tumor, de grootte en of er uitzaaiingen zijn. Het geven van percentages als het gaat om de genezingskans is dan ook niet mogelijk.

Het voorkomen van kanker heeft daarom de warme belangstelling van geneeskundigen in het reguliere en het alternatieve circuit. Goede voeding, gebruik van veel anti-oxydanten, visolie, vitamine C en selenium zou een gunstig effect hebben. Een goede levenshouding, liever niet roken en op tijd rust nemen is ook aan te raden.

 

Erfelijkheid kan een oorzaak van beginnende kanker zijn. De vormen van chromosomen gebonden vormen van kanker is nu een uitgebreid onderzoeksgebied geworden. Men denkt dat het hier gaat om een verstoorde afweer, maar hoe verklaar je dan weer kinderklierkanker. Zo zijn er allerlei onderzoeken gaande en allerlei theorieën. Een ding is duidelijk: door vroegdiagnostiek vergroot je de genezingskans aanzienlijk.

Voor het ontstaan van kanker zijn naar onze mening een aantal specifieke verstoringen nodig.

  • Een falend afweersysteem. Herkenning/registratiesysteem functioneert niet meer goed.
  • Een lokale chronische ontsteking.
  • Verstoring van de ademhaling, het ademcentrum of de luchtwegen.

 

Over het laatste punt is al veel geschreven in onze nieuwsbrieven. Een korte samenvatting hiervan: Als de continue zuurstofbehoefte niet toereikend is, zal er door het lichaam een noodscenario ingezet worden. Dat geeft dan een verhoogde adrenalinespiegel, bloedvatvernauwing, bronchivernauwing, stijve spieren, benauwd gevoel, druk op de borst en soms hyperventilatie. (Eigenlijk is dit een verkeerde term, je ademt vlug maar oppervlakkig en krijgt dan te weinig lucht binnen.)

 

Op lokaal niveau zal de chemie veranderen. Immers, de zuurstof is beperkt en daardoor ontstaat er verzuring en dit geeft allerlei verkeerde metabolieten die ontstekingsreacties kunnen gaan veroorzaken. De temperatuurregistratie verslechtert en daardoor ook het registratie-/herkennings-mechanisme. Het continue systeem van het behoud van het lichaam komt in het geding. Ons idee is dat hierdoor het afweersysteem om de tuin wordt geleid. Komt hierbij ook nog een oude ontsteking, littekens of soms een nieuwe ontsteking in dit verzuurde gebied dan bestaat de mogelijkheid van de ontwikkeling van kwade cellen, die uit zichzelf gaan groeien.

 

Het ademcentrum in ons hoofd stimuleert de ademhaling. Door spanning of hormoonveranderingen wordt dit centrum ontregelt. Aangezien vrouwen meer hormoonveranderingen doormaken dan mannen, denken we dat vrouwen hierdoor percentueel meer kans op kanker hebben dan mannen. Stress en roken bevorderen verzuring en verslechteren de afweer voor infecties.

 

Een andere verstoringsmogelijkheid is een continue blootstelling aan allerlei gassen of een binnenklimaat in huis wat te droog is. Hierdoor zal het zuurstofgehalte van de lucht verdrongen worden wat weer allerlei longtechnische gevolgen heeft en uiteindelijk resulteert in een verminderde longcapaciteit. Niet de verontreinigde deeltjes in de lucht veroorzaken dan de aandoening, maar het verdringen van de zuurstofonderdelen in de in te ademen lucht. Al zal dit door uw lichaam niet op deze wijze geregistreerd worden.

Het steeds op peil houden van de longcapaciteit is dan ook belangrijk. Fysiek doe je dat door te sporten, regelmatig met behulp van intervaltraining. Medicamenteus kan dat door het gebruik van Triticum voor de onbewuste ademhaling en Energiemix Ademhaling met Kalium Phosphoricum voor de longen.

Om de longen weer helemaal schoon te krijgen gebruik je twee keer per jaar een kuur Longreiniging, gecombineerd met een schüsslerzout. Dit kan zijn Natrium Muriaticum als de klachten worden veroorzaakt door spanningen, Kalium Phosphoricum. als de basis van de klacht een longprobleem is, en Calcium Phosphoricum/Magnesium Phosphoricum. als de klachten hormonaal zijn.

 

We zijn krachtiger dan we soms denken. Als je de onderstaande aandachtspunten volgt, doe je goed voor je lichaam en geest, maak je de kans op kanker minder groot en neemt je levenskwaliteit toe.

 

Tip 1

Zorg dat je voldoende beweging krijgt. Niet steeds dezelfde beweging maar daag je lichaam uit. Laat je hart af en toe wat sneller kloppen. Beweeg iedere dag 1-2 maal minimaal 30 minuten. Je spierstelsel wordt getraind en je ademhaling zal verdiepen. En lichamelijke activiteit is een sterk antistress-middel, je maakt je hoofd leeg.

 

Tip 2

Wees matig met eten. Kauw je eten goed, eet met aandacht. Drink voldoende water. Drink ook regelmatig rooibosthee en groene thee. En een glas rode wijn bij de maaltijd.

 

Tip 3

Eet gevarieerd. Zorg voor voldoende groente en fruit en koop zoveel mogelijk producten die lokaal geproduceerd worden. Koop onbespoten, liefst biologisch voedsel en zo min mogelijk bewerkte voeding. Eet zo weinig mogelijk dierlijk vet. Vermijd alle geharde vetten en margarines. Olijfolie is een goed plantaardig vet.

 

Tip 4

Neem geregeld vitamine C, eet wat extra sinaasappels of wat broccoli. Dit versterkt je algehele afweer en is ook nog vochtafdrijvend. Je kunt dit ook in de vorm van innemen. Vrouwen doen er goed aan extra abrikozen en af en toe extra IJzer te nemen.

 

Tip 5

Deodorant bevat meestal aluminium dat kankerverwekkend kan zijn. Daarnaast werkt aluminium vaatvernauwend en mogelijk speelt dit een rol bij het ontstaan van borsttumoren. Gebruik daarom liever deodorant op basis van aluinkristallen.

 

Tip 6

Vermijd alle producten waar zoetstof in verwerkt wordt. Ook bij toegevoegde suikers moet je oppassen, vaak zijn hier gemodificeerde maissuikers bij gebruikt. Agavestroop is een natuurlijke vervanger voor witte suiker met een hele lage glycemische index. Het is driemaal zo zoet als kristalsuiker en kan worden gebruikt voor het zoeten van koffie, thee,vruchten en desserts.

 

Tip 7

Laat je regelmatig onderzoeken d.m.v. onze diagnostische mogelijkheden. Hiermee vorm je een goede basis waardoor je gezond kunt functioneren.

 

Tip 8

Neem ’s middags een powernap. Daarmee geef je je lichaam de kans om midden op de dag even te herstellen. Het verbetert je prestaties en verminderd stress. Doe ook gewoon eens vijf minuten niets, kijk naar buiten, leun gewoon achterover en haal rustig adem.

 

Tip 9

Het beoefenen van yoga of meditatie verbindt je bewustzijn met je lichaam. Je leert daardoor ook meer met aandacht te leven in het ‘NU’. Mediteren is prettig en gezond, maar kan zeker in het begin best ‘lastig’ zijn. Gebruik een CD met geleide meditaties of download meditaties via internet.

 

Tip 10

Gebruik natuurlijke cosmetica en huidverzorgingsproducten zonder parabens of ftalaten en groene zeep en soda voor het schoonmaken in huis.

 

Een heel belangrijke tip: geniet van je leven, geniet met aandacht, geniet van wat je doet, met wie je leeft, met wie je omgaat, wat je leest, hoort en ziet. Geniet van je huis, van de natuur, van eten en drinken. De stemming die ontstaat door dankbaar te genieten van wat je hebt ontspant je, waardoor het genieten nog makkelijker en intenser wordt.

 

Stop daarnaast nu echt met roken. Als je probeert te minderen doe je al goed voor je lichaam.

 

Als je merkt dat je niet herstelt van een klacht, je opgejaagd en onrustig voelt, ga dan naar een arts en laat je onderzoeken. Vraag door en hou vol tot je weet hoe het zit en hoe je kunt herstellen.

 

Het voorkomen van aandoeningen is altijd nog de beste aanpak.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!