Kortademigheid bij kinderen
In december 2003 werd bekend dat het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht gaat starten met een onderzoek naar de vraag waarom kleine kinderen steeds vaker benauwd zijn. Naast dit krantenartikel was een foto geplaatst van een baby aan een inhalatieapparaat.
Ademhalingsmoeilijkheden bij kleine kinderen worden zelden veroorzaakt door long- of luchtwegontstekingen. Ze krijgen op de een of andere manier niet genoeg lucht terwijl na goed onderzoek geen belemmeringen van de longen aanwezig is. Als er in dit soort gevallen toch koorts is en een hoorbare ademhaling, zal de reguliere geneeskunde zoeken naar een antibioticum. Als de ademhaling vervolgens rustiger wordt dan gaat men er vanuit dat het kind herstelt is van een longontsteking.
Maar het opzetten van de bovenbuik door een verteringsstoornis, een stevige snoepbui, een nierbekkenontsteking, een opgezette klier door een doorkomende tand, oorontsteking zonder duidelijke oorpijn; er zijn genoeg oorzaken voor zulke klachten. Helaas zullen de gebruikelijke onderzoekstechnieken deze oorzaken niet aantonen.
Als je kind bovenstaande klachten heeft, zal vaak eerst de koorts behandeld worden, daarna als de ademverstoring blijft, richt men zich op de behandeling van de longen met antiastmatica.
Voor even is het gebruik van die middelen niet erg, maar meestal kom je er niet meer vanaf. Een goede VRT-arts kan uitzoeken waarom het lichaam niet herstelt, waardoor de ademmoeilijkheden zijn ontstaan, waardoor dit nu eigenlijk is veroorzaakt. In onze praktijk ontdekken we dan regelmatig een darmstoornis die met Energiemix Vertering en Kalium Sulfuricum snel te beïnvloeden zijn.