0343 - 53 24 05

Tips voor een gezond leven (1)

Je voedingspatroon heeft een hele grote invloed op de ontwikkeling van allerlei ziektes. Naast zuurstof spelen water en voedsel een belangrijke rol in het sterk houden van je afweersysteem dat je gezond houdt. De invloed van een tekort of overmaat aan bepaalde voedingsstoffen bij de ontwikkeling van ziekten is door vele wetenschappelijke onderzoeken aangetoond. Slechte voeding heeft een negatieve invloed op het zuurstofproces in het lichaam. De grootste boosdoeners zijn suiker en transvetten (bewerkte industriële vetten). Maar ook smaak-, geur-, zoet- en kleurstoffen, conserveringsmiddelen en genetisch gemanipuleerde voeding zijn niet gezond.

Kook zonder pakjes

Vermijd alles wat bewerkt of geraffineerd is, wat conserveermiddelen bevat of vol zit met toegevoegde hulpstoffen. Eet minder voedsel uit blik en plastic verpakkingen, omdat daar soms het kankerverwekkende bisfenol A in zit. Bewerkt voedsel met chemische toevoegingen schaadt lichaamscellen. Het lichaam kan niets met onnatuurlijk voedsel en zal de chemische stoffen erin afvoeren naar een plek in het lichaam waar het het minste kwaad kan en bouwt er lagen omheen om het te isoleren.

Eet biologisch

Chemische bestrijdingsmiddelen brengen veel gezondheidsproblemen met zich mee, waaronder onvruchtbaarheid, kanker, huidirritaties en impotentie. De biologische landbouw gebruikt geen bestrijdingsmiddelen.

Bovendien krijgt biologisch gehouden vee gras te eten in plaats van granen, en het vlees bevat, net als biologische groenten en fruit, beduidend meer essentiële voedingsstoffen dan producten uit de intensieve landbouw.

Zuiver water

Water en zuurstof vullen elkaar aan. Water is noodzakelijk om een vochtig milieu te creëren waar uitwisseling van stoffen mogelijk is. Water bevordert de omzetting van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen uit de cellen en het bindweefsel. Water en zuurstof zijn samen de voorwaarde voor een goede opbouw, werking en zelfgenezend vermogen van het lichaam. Drink daarom dagelijks voldoende zuiver, liefst lauwwarm water.

Ontbijt goed

Als je een groot deel van je dagelijkse calorieën s’morgens nuttigt, eet je de rest van de dag beduidend minder. Dit helpt overgewicht te voorkomen en je verkleint met s’morgens goed ontbijten ook de kans op een hartinfarct, hoge bloeddruk en diabetes.

Let niet op je calorieën

Houd je gewicht op peil met een GL dieet; een dieet met een laag glykemische index. Dat is een gezonde manier om af te vallen. Een dergelijk dieet meet koolhydraten af aan hun invloed op je bloedsuikerspiegel. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen, “witte” voedingsmiddelen (witbrood, suiker, witte rijst), gebakken voedsel en aardappelen. Eet liever peulvruchten (bonen), groenten, fruit, volkorenprodukten en noten.

 

Zorg voor de juiste balans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren.

Voorkom een onbalans tussen de hoeveelheid essentiële omega-3 en omega-6 vetzuren die je binnenkrijgt, want deze vetten reguleren belangrijke lichaamsfuncties.

Een tekort aan omega-3 vetzuren ligt bovendien ten grondslag aan veel ouderdomsziektes. De optimale verhouding is 1:1 maar we consumeren vaak wel twintig keer zoveel omega-6 vetzuren (uit maïsolie, saffloerolie en zonnebloemolie, margarine, halvarine en bak-en braadproducten), als omega 3 vetzuren. Je krijgt meer omega-3 vetzuren binnen door het eten van vette vis, visolie, lijnzaad of lijnzaadolie. Alleen oliën die biologisch zijn geproduceerd en zonder verhitting zijn verwerkt, behouden hun waardevolle essentiële vetzuren.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!