0343 - 53 24 05

Tips voor gezond leven (2)

De eerste post in deze serie verscheen vorige week. Deze week deel twee. Volgende week de laatste blogpost met leefstijl tips.

Pas op met vis

Wees alert bij het eten van vis op de aanwezigheid van zware metalen. Vermijd snoekbaars, zwaardvis, snoek, koningsmakreel, verse tonijn en diepzeevis, want die bevatten vaak meer kwik dan de kleinere soorten vis afkomstig uit ondiep water. Toch wegen de gezondheidsvoordelen nog altijd op tegen de nadelen. Eet twee keer per week vette vis zoals haring en zalm.

Beperk je zuivelconsumptie

Mensen die veel zuivelproducten consumeren hebben meer insuline-achtige groeifactor I (IGF-I) in hun bloed. Dit hormoon wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op talloze soorten kanker.

Eet veel groene groente

Om voldoende calcium binnen te krijgen moet je voldoende groene groenten eten. Zuivelproducten hebben de naam calcium voor je botten te leveren, maar in werkelijkheid versnellen ze het proces waarbij er calcium uit je lichaam verdwijnt. Calciumsupplementen bieden ook geen oplossing, omdat ze slecht worden ingenomen.

 Vermijd suiker en zoetstoffen

In vrijwel alle bewerkte voedingsmiddelen en frisdranken zit glucosestroop. Deze zoetstof bevat vaak hoge concentraties kwik. Gebruik ook geen kunstmatige zoetstoffen als aspartaam. Stop met suiker, in welke vorm ook. Suiker veroorzaakt niet alleen tandbederf en diabetes, maar onderdrukt ook je immuunsysteem.

Drink met mate

Een glas alcohol per dag is gezonder dan veel drinken of helemaal niet drinken. Het blijkt een goede bescherming tegen hartziekten. De beste keus is rode wijn, dat het heilzame stofje resveratrol bevat. Dat werkt ontstekingsremmend.

Zaden, noten en pitten bevatten veel voedingsstoffen in hoge concentraties en van zeer hoge kwaliteit. Eet ze regelmatig.

Kortom:

* Vermijd zoveel mogelijk koolhydraten/zetmeel ( brood, rijst, mais, aardappelen)

* Vermijd alles waar bewerkte suikers inzit en andere zoetmakers.

* Eet vooral goede vetten en eiwitten

* Eet zo vers, gevarieerd en natuurlijk mogelijk (biologisch-dynamisch)

* Drink 2 liter zuiver water per dag

* Gebruik geen magnetron voor de bereiding van een maaltijd

* Zorg voor voldoende inname van basis essentiële vetzuren omega 3 en 6 in de juiste verhouding

* eet/drink dagelijks verse groentensappen

* eet regelmatig zeegroenten, noten, zaden, paddenstoelen, knoflook, ui, abrikozenpitten en kool zoals broccoli en spruitjes

Kies multivitamine- en mineralen supplementen van hoge kwaliteit.

Slik ook anti-oxydanten zoals vitamine A en E, Zink, Vitamine C en Vitamine B complex. Of neem 1x per dag een uitgebalanceerde, hoogwaardige multivitamine.

Gebruik, zeker als je ouder wordt, Magnesium. Nodig voor een gezond hart. Magnesium is ook belangrijk voor gezonde botten en wordt beter opgenomen van calcium- supplementen. Mineralen ondersteunen een optimaal zuurstoftransport naar de cellen en een optimale zuurstofopname in de cellen.

Zorg voor voldoende vitamine D

Een vitamine D tekort komt onder alle lagen van de bevolking voor. Vitamine D biedt een natuurlijke bescherming tegen hartaandoeningen en de meeste soorten kanker. Ook stimuleert het je weerstand en het functioneren van de bloedvaten. je lichaam maakt zelf vitamine D aan bij blootstelling aan zonlicht – een een kwartier tot een half uur in de zon is al voldoende. Gebruik daarbij geen zonnebrandcreme. Zorg s’winters dat je gezicht en handen onbedekt zijn, en slik extra vitamine D.

Gebruik veilige schoonmaakproducten

Kies reinigingsmiddelen als azijn, citroensap, soda, natriumbicarbonaat, vloeibare zeep en tea tree-olie. Gebruik ook geen luchtverfrissers in huis of auto.

Gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen

De chemische onkruid- en insectenverdelgers voor de tuin kunnen kanker veroorzaken, met name kinderleukemie, hersentumoren en prostaatkanker. Gebruik daarom milieuvriendelijke en natuurlijke methodes om schade aan je platen te voorkomen.

Gebruik zo min mogelijk medicijnen

Er is behalve antibiotica nog steeds geen pil gevonden waarmee je echt een ziekte kunt genezen. Vrijwel alle medicijnen zijn bedoeld voor ‚onderhoud’; ze verlichten of onderdrukken de symptomen of houden die in bedwang maar genezen niets. De farmaceutische industrie beweert dat medicijnen bepaalde receptoren in je lichaam met chirurgische precisie kunnen treffen. Maar in werkelijkheid hebben veel systemen in het menselijk lichaam dezelfde receptoren. Daardoor komen medicijnen ook altijd lukraak op allerlei plekken in het lichaam terecht, met alle bijwerkingen van dien.

Er zijn betere, alternatieve oplossingen voor bijna alle chronische gezondheidsproblemen; behalve voor medische spoedgevallen. Ga daarvoor naar het ziekenhuis of je huisarts.

Medicijnen die je beter niet kunt gebruiken: Statines, deze cholesterolverlagers kunnen kanker en spierschade veroorzaken. Bovendien zou een hoge spiegel van het ‚slechte’ LDL-cholesterol wel eens goed voor je kunnen zijn, vooral naarmate je ouder wordt.

Prozac en andere anti depressiva: als je met deze middelen stopt, kunnen de verschijnselen in sterkere mate terugkomen.

Verder is nooit bewezen dat onze hersenen een chemisch defect hebben dat met een antidepressivum ‚gerepareerd’ kan worden.

Bisfosfonaten; deze middelen tegen osteoporose gaan het verlies van botweefsel tegen. Maar ze voorkomen geen botbreuken en worden in verband gebracht met boezemfibrilleren.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!