0343 - 53 24 05

Tips voor gezond leven (3)

Deze week de laatste post in deze serie. Onderaan tref je een literatuurlijst. Wil je een pdf van deze tips ontvangen, stuur dan een mail naar info@dokterdejong.nl

Oilpulling

Oil pulling is een eeuwenoude methode om je lichaam te ontdoen van gifstoffen op een simpele en natuurlijke manier.

Het is heel simpel. Je neemt gewoon direct na het opstaan en voordat je iets eet of drinkt 1 eetlepel koudgeperste olie in je mond en spoelt daarmee gedurende 2 tot 20 min je mond. (Zie voor meer info onze blogpost Oilpulling)

Zoek gezelschap

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat stress vaak te maken heeft met hulpeloosheid en eenzaamheid. Alles wat kan bijdragen aan het herstellen van banden en relaties – met familie, omgeving, God- brengt genezing. Zoek hen regelmatig op en deel je verhaal met hen.

Wandelen

Bewegen is een belangrijke voorwaarde om gezond oud te worden. Het kan degeneratieve ziektes en hart en vaatziektes helpen voorkomen. Bij vrouwen helpt wandelen bovendien om sterkere botten te krijgen. Weinig lichamelijke activiteit tast je conditie aan en vooral een verminderde longconditie brengt risico’s met zich mee. Ook leidt een slechte conditie tot een ontregelde hormoonhuishouding en een verzwakt afweersysteem. Frisse buitenlucht verfrist ook letterlijk je geest. De wind, de zon, de regen, de aarde zijn allemaal levende organismen en geven zuivere energie aan je af. Heb je wel eens van ‚aarden’ gehoord? Je letterlijk verbinden met de aarde door met blote voeten over het gras, aarde of strand te lopen. Door direct huidcontact met de aarde neem je vrije elektronen van de aarde in je op. Deze elektronen helpen je ontstekingen -die de oorzaak zijn van veel ziekten- te voorkomen of te genezen. (www.earthingnederland.nl voor meer info).

Gebruik de energie van de aarde en de natuur om jouw energie te verhogen.

Onderneem nieuwe dingen

Houd je hersenen actief, wees nieuwsgierig en zorg dat je en levensdoel hebt – dat mag ook en fysieke uitdaging zijn. Routine stompt niet alleen je zintuigen af, maar kan zelfs ziek maken. Wissel je activiteiten af en zorg dat je bezigheden hebt die je probleemoplossende vermogen aanspreken.

Leer je in een ander verplaatsen en anderen te vergeven

Een uitstekende remedie tegen stress is oprechte vergevingsgezindheid en inlevingsvermogen. Het vergeven van anderen helpt tegen depressie en stress. Dankbaarheid en ruimhartigheid zijn krachtige middelen om je gezondheid te stimuleren.

Zorg voor je geestelijke gesteldheid

Een gezond lichaam kent een slim en gebalanceerd ritme van gebruik en opslag van energie in het zenuwstelsel. Dit ritme is een afwisseling van verzamelen, loslaten, gebruiken en weer opslaan van energie. Denk aan het gebruik van energie voor het denken, bewegen, waarnemen en communicatie. Het verzamelen en opslaan van energie vindt plaats door drinken, eten, slapen en verwijderen van afvalstoffen.

Emotioneel welzijn laat je levensenergie vrijelijk stromen, waardoor jij je ongekende en zelfgenezende vermogens kunt activeren.

Ontdek je creatieve vermogens door zingen, dansen, schilderessen of knutselen. Zorg voor voldoende slaap en gebruik geen stimulerende middelen of drank.

Sta s’morgens wat vroeger op om rek-, strek-, of yoga oefeningen te doen. Deze oefeningen aan het begin van de dag zijn een weldaad voor je geest en voor het bevorderen van de soepelheid van je lichaam. Dit rustpunt in de ochtend, de afstemming op jezelf in combinatie met wat lichaamswerk geeft je een rustige start en positieve energie voor de nieuwe dag.

Meditatie is een goede manier om te ontstressen en met stress om te gaan. Het is een fijne manier om je geest tot rust te brengen. Gebruik bijvoorbeeld een CD met een begeleide meditatie. Door volledig aanwezig te zijn in het moment, kom je terug bij jezelf. Het is belangrijk om jezelf te voelen, je bewust te worden van wie jij bent omdat dit gevoel je kracht, ontspanning, vrede en harmonie en uiteindelijk een bewustzijnsverhoging zal geven. Tijdens de meditatie doe je ook gerichte ademhalingsoefeningen. Door een natuurlijke, diepe ademhaling wordt het zuurstoftransport in je lichaam bevorderd.

 

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!