0343 - 53 24 05

Leven van de lucht

Lucht en zuurstof, ik vind het geweldig!
We bestaan omdat we ademen.

Lucht bestaat voor 21% uit zuurstof, voor 78% uit stikstof, kooldioxide en wat argon helium.
De druk van de lucht is afhankelijk van de waterdamp. In droge lucht is die ongeveer 160mmHg en dat wisselt door de waterdamp. De druk is belangrijk voor de opname van zuurstof in je bloed en de afgifte van koolzuur.

Er bestaat een automatisch proces dat verzorgd wordt door je hersenen en een bewuste vorm van ademhaling als we er op letten.
Ik weet dat er veel mensen zijn die niet meer goed ademen door een verstoorde ademprikkel, maar ook door het gebruik van medicijnen, die een verstoring geven van dat onbewuste automatische ademen. Apneu bijvoorbeeld is daar het gevolg van. Maar ook het gebruik van medicijnen voor astma spelen een zeer belangrijke rol.

Ons organisme heeft lucht nodig. Gaat ook meestal wel goed, totdat we ergens van schrikken. Als we onder narcose gaan kan het in de war raken, of bij vrouwen die een verstoorde menstruatie hebben, bij een bevalling, of tijdens de overgang. Dat zijn momenten dat de automatische ademprikkel in de war kan raken.

Ons organisme heeft ook behoefte aan het uitwassen van koolzuur. Als je nu door omstandigheden snel hoger gaat ademen, en je houdt die situatie enige tijd vol krijg je minder lucht en zal je meer koolzuur kwijt raken. Je hele interne milieu is dan in rep en roer. Er zal verzuring gaan plaatsvinden en veel mensen merken dat aan hun spieren.
Hier ligt de grondslag van M.E. en mogelijk ook van vetzucht.

Een mens is heel flexibel en weet zich steeds aan te passen aan de situatie die zich voordoet. Ik heb het dan over je gedrag, en als gevolg daarvan je gewoonten.
Je houdt zonder dat je ermee bezig bent dit proces van hoger ademen in stand. En zo kunnen zich allerlei ziektes zich ontwikkelen zoals astma, hoge bloeddruk, schildklierklachten, moeheidssyndroom, reuma.

Heb je dus last van kortademigheid in rust, en bij lichte inspanning een suf, raar gevoel in je hoofd, hoge pols en ademfrequentie dan ben je aan het hypoventileren. En dan is er een duidelijke reden voor actie. Kom langs laat je onderzoeken. Ga naar je huisarts en laat je bloeddruk controleren. Of overleg met een ademtherapeut wat te doen.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!