0343 - 53 24 05

Lichttherapie bij winterdepressie

Winterdepressies hebben de vitale kenmerken somberheid, prikkelbaarheid, moeheid, energieloosheid, futloosheid en een toegenomen slaapbehoefte.

Deze klachten kunnen echter ook voorkomen zonder uitgesproken somberheid.

Het ‘niets meer uit de handen komen’, kan op de voorgrond staan. Maar ook het verlies van interesse en afname van de behoefte aan sociale contacten met anderen wordt gemeld. Een toename van de eetlust, vooral de zin in koolhydraatrijk voedsel (pasta, chocolade, snoep en alcohol) en gewichtstoename zijn de zgn. atypische winterdepressieklachten.

Al deze klachten hebben vaak behoorlijk wat consequenties voor het sociale en maatschappelijke leven. Ook in de gezinsomgeving kan men niet altijd begrijpen dat de vrolijke en energieke mens die men in de zomer meemaakt, in de winter zo totaal anders functioneert. Niet iedereen heeft deze klachten in dezelfde mate. Er bestaan ook mildere varianten van de seizoensgebonden depressie, zoals een gevoel van moeheid en energieverlies 
zonder de somberheid.

Lichttherapie is bij al deze vormen vaak effectief gebleken.

Lichttherapie houdt in dat u vijf dagen achter elkaar drie kwartier voor een speciale lamp zit die licht uitstraalt vergelijkbaar met daglicht. U kunt ondertussen gewoon lezen. De meeste patiënten merken na een week effect.

Overigens kan deze therapie medische begeleiding niet vervangen.

In onze praktijk bieden wij ook lichttherapie, op maandag t/m donderdag van 8.45-11.30 uur uitsluitend op afspraak.

De kosten zijn € 5 per zitting.

Lichttherapie kan de werking van een antidepressivum of antipsychotica versterken. Dat geldt ook voor sommige andere medicijnen. In combinatie met lichttherapie kunnen bepaalde medicijnen uw gezichtsvermogen op lange termijn beschadigen. Vraag uw apotheker hiernaar.

 

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!