0343 - 53 24 05

ME

Het chronisch vermoeidheid syndroom wordt sinds maart 2018 door de Gezondheidsraad genoemd als officiële aandoening. Artsen wordt verzocht patiënten die vermoeidheidsverschijnselen hebben serieuzer te bejegenen.

Als de oorzaak van je klachten niet wordt gevonden is de volgende stap dat er gedacht wordt dat je klachten dan een psychische oorzaak hebben. En zou een behandeling via psycholoog of psychiater de remedie kunnen zijn.  Als je patiënt klachten heeft die jij als arts niet begrijpt, zijn er natuurlijk toch echt  gewoon fysieke klachten?

Het Chronisch Vermoeidheid Virus, CVS, of Myalgische Encephalopathie, of Fybromyalgie of hypoglycaemie zijn namen voor een aandoening waarbij de klacht een toenemende moeheid is, snelle overprikkeling, stijve en vermoeide spieren, slechte concentratie, valt in een diep gat na het eten, en meestal speelt dit al wat jaren.

Bij CVS kan men echt niets lichamelijks als oorzaak vinden, bij ME noemen ze het een postviraal syndroom, de resten van een virale ontsteking in je hersenen. Bij fybromyalgie vallen de klachten onder de reumatische aandoening zonder duidelijke aanwijzingen van reuma, bij hypoglycaemie wordt het voedingstechnisch benadrukt door de  ‘overreactie’van insuline  op voeding.

Bij al deze syndromen is er dus iets mis. Iets mis in de manier waarop het lichaam heeft gereageerd na een virus, na een overbelasting, na een gebitsbehandeling, na het eten van teveel gluten, na het gebruik van teveel suiker, of bijvoorbeeld na een ongeluk. Soms lijkt het de druppel, en soms is het de oorzaak waardoor je lichaam de regie heeft verloren.

Een bewegingscoach, een voedingsdeskundige, een EMDR behandeling of een EFT behandeling, een psycholoog, of psychiater  proberen allen vat te krijgen op de klachten van deze patiënten. Maar doordat er geen duidelijk begin is wordt er maar wat geprobeerd, en als dat dan niet werkt ligt het dus aan de patiënt. Werkt niet mee, wil niet, kan niet, hoor je dan.

Mijn diagnose is dat bij al deze aandoeningen je systeem ,de werking van je hersenen op een of andere manier faalt. Je lichaam weet niet hoe te herstellen van dat wat er is gebeurd. Soms is het na het doormaken van de ziekte van  Pfeiffer, soms is het na het overlijden van je hond, soms komt het na het beugelen. Moeheid maakt je nog vermoeider!  Jouw overlevingsmechanisme werkt op volle toeren, zonder aanwijsbare reden. De terugkoppeling  is niet in gang gezet. Of er zijn zoveel dingen aan de hand dat jouw systeem niet weet wat te doen. Door nu via metingen exact te achterhalen waar je klacht vandaan komt, kun je ook een passende en effectieve behandeling inzetten. 

Kom langs en laat me je helemaal nakijken. Meestal vind ik wel waar we kunnen beginnen om verandering in je klachten  te krijgen.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!