0343 - 53 24 05

Moeheid

Iedereen is wel eens moe. Maar ben je dan fysiek moe, door inspanning of een spiervermoeidheid, of psychisch moe door zorgen of verveling of de manier waarop je tegen dingen aankijkt? Lichamelijk moe na een ziekte, emotioneel moe door alles wat om je heen gebeurt? Je kunt ook moe zijn na het eten, na een ongeluk of een operatie. Maar ook doordat je longen, hart, keel of ogen niet helemaal goed werken.

Moeheid en kracht hebben, energie hebben volgens fysiologen, zijn met elkaar verbonden. Fysiologische energie wordt uitgedrukt in energiemoleculen (ATP) die in onze ‘mitochondrien’ worden gevormd, en de hoeveelheid zenuwen die die mitochondrien kunnen activeren. Door te trainen vergroot je de effectiviteit van de zenuwen en de mitochondrien.

Kinderen hebben daarnaast iets meer ondersteunende hormonen die helpen bij de opbouw van het aantal mitochondrien en de effectiviteit van de zenuw/mitochondrie. Op latere leeftijd heb je dus plezier van dat goed bewegen als kind.

De effectiviteit van de zenuwen en de mitochondrien, daar gaat het om als je je moe voelt. Zie je spieren als elastieken die soepel gehouden worden door een effectieve mitochindrie/zenuw-activiteit. Is er genoeg zuurstof – essentieel voor een goede werking van de mitochindrien-, is er een reserve opgebouwd, hoe is je conditie, bevat je voeding genoeg natrium, kalium, spoorelementen, werken de lokale zenuwen effectief, zijn er geen ontstekingen, littekens, breuken of beschadigingen? En hoe gebruik je je spieren? Ga je steeds maar door of neem je af en toe rust? Het elastiek moet af en toe ontspannen anders gaat de rek eruit! Snijden gespannen spieren de aan- en afvoer van voeding, bloed en lymfe niet af? En wanneer ben je je bewust van de moeheid? Op tijd, en stop je dan gelijk, of ga je toch door omdat je dat nou eenmaal gewend bent? Soms accepteer je onbewust dat je moe bent en ga je met minder energie verder. Je denkt misschien dat het hoort bij het ouder worden, of je denkt dat je het best aankunt…

Bij een burnout zie je vaak dat er een infectie aanwezig is die niet goed onderkent is, je loopt maar door. Doordat je behoefte om je verantwoordelijkheden goed te doen blijft bestaan zal je jezelf steeds meer vermoeien. In je hersenen gebeurt er op dat moment van alles. De continue vraag om een algehele en lokaal een infectie op te ruimen is er nog steeds. Er worden afweercellen geproduceerd, de lymfesystemen worden gespoeld en hormonen geactiveerd om de lymfe- bloedvaten en meridianen wijder te maken. Dit alles speelt zich in het automatische deel van de hersenen af en dat vergt veel mineralen, vitaminen en eiwitten. Alle andere, bewuste zaken gaan door, maar door de sluimerend ontsteking verslechterd je algehele voedingsconditie. Uiteindelijk trekt je lichaam het niet meer.

M.E. heeft ook te maken met maar doorgaan, volhouden, alles moet af enzovoort. Logisch dat je jezelf gaat verkrampen.

Kracht en fysieke elasticiteit moet je onderhouden! Je moet jezelf beweeglijk houden, soepel blijven maar wel met een zekere spierspanning. Training is dus van belang. En als je al de hele dag in beweging bent is het belangrijk om geregeld eens op een andere manier je lichaam via beweging te trainen. Dus als je de hele dag trappen op en af loopt, probeer dan ook eens buiten of op een loopband wat te joggen. Of doe rek-en strekoefeningen, zodat je je spieren op een andere manier aanspreekt.
Eet gevarieerd en eet zeker niet teveel. Zorg ervoor dat de secondaire bloedstroom en je lymfevocht actief werkzaam is. Eet veel fruit, drink goed en beweeg gestaag.

Maar als je je nu al een tijdje moe voelt, wat dan?

Eerst zal dan ontrafeld moeten worden wat die moeheid heeft veroorzaakt. Waar het mee te maken heeft en waarom het niet vanzelf herstelt. En daarna zoeken we naar de mogelijkheden van behandeling.

Soms wil je namelijk te vlug herstellen en sla je een belangrijk onderdeel in het herstelproces over. Als bijvoorbeeld een hardloper weer in conditie wil komen, zal hij een interval training uit moeten voeren. Basistempo en steeds even versnellen en weer terug naar het basistempo. Dus eerst een ritme bedenken en ontwikkelen, een structuur waarop je terug kunt vallen.

Heb je de structuur te pakken, dan kun je je activiteiten wat meer uit gaan bouwen, maar doe ook dit met een bepaalde regelmaat. Als je teveel doet en daarna een paar dagen bij moet komen is je basisconditie niet goed of heb je je geforceerd.
Ritme en structuur komen dus eerst, daarna bouw je verder aan je reserves en je conditie. Goede voeding en ontspanning tussendoor en veel goede lucht inademen zijn ook heel belangrijk!

Denk verder aan Longreiniging, darmreiniging, wandelen.

Gebruik voor wondherstel Calendula, honing, of Ruta.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!