0343 - 53 24 05

Neuropathie

 

Een neurologische aandoening die aangeeft dat er zenuwpijn is. Mono op een enkel deel van je lichaam, poli- op vele delen van je lichaam.
Een aantal systeemziektes zijn berucht om het ontstaan van neuropathie zoals suikerziekte en reuma. De sensaties die je daardoor waarneemt in je voeten en/of handen zijn veranderd. Normaal zou je niets voelen en nu kou, pijntjes, brandende pijn, soms ineens warm. Gewoon zo vreemd dat je er helemaal van in de war raakt. Heb je neuropathie aan je benen dan lijkt het alsof je op kiezels of op watten loopt. En inderdaad daardoor ga je dus anders lopen, houterig, omdat je de grond niet goed voelt.

Hoe voelt dat?

Hele kleine zenuwvezels in dit voorbeeld in je voeten, transporteren druk en hierop reageren je loopspieren met beweging, worden de bloedvaten in je voeten open of dicht gedaan. Bij neuropathie zijn die vezels in de war. Soms doordat het schakelcentrum, zoals in dit voorbeeld in je rug niet goed werkt, door druk van een tussenwervel of een wervel, soms doordat je een hernia hebt, soms door heftige resten van een operatie of een bloeding of van een bevalling. Wat kan je doen.
Ik ga met metingen achterhalen wat er aan de hand is. Is het begonnen met een lokale druk (een hernia) of bijvoorbeeld door stuwing in je nierstreek-, ben je geopereerd, of is er een restontsteking aanwezig in je lichaam en hoelang speelt dit allemaal.

Kun je er wat aan doen?
Neuropathie en polyneuropathie zijn lastig te behandelen. Elektro-acupunctuur kan een mogelijke behandeling zijn. Ontspanning is als je neuropathie hebt heel belangrijk. Want verkramping van het lichaam kan een grote stoorzender zijn. Yoga, meditatie, haptonomie, stretchingstechnieken, voetreflexmassage, kunnen daarbij helpen.

Hoe kan ik je helpen?
Dus laat je niet alleen bekijken door de neuroloog maar kom langs. Ik probeer op alle terreinen te zoeken naar de achterliggende oorzaak van je klachten, en kan vanwaaruit verlichting brengen.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!