0343 - 53 24 05

Neusspoelen

Het schoonhouden van alle delen van je lichaam is de eerste weerstands barrière die je je lichaam kunt geven. En dan hebben we het niet alleen over douchen. Daarnaast is 1x per dag een neusspoeling met de neti-pot ook een aanrader.
Neusslijmvlies of mucus, dat het grootste deel van de bovenste luchtwegen bekleed, is een belangrijk onderdeel van de goede werking van de neus. Het vangt partikeltjes en ziektekiemen en bevochtigt de ingeademde lucht. Een gezonde neus zorgt voor zelfreiniging van de mucuslaag, het gevangen vuil wordt verwijderd door het in te slikken en/of door niezen (of de neus te snuiten). Wanneer de neusinhoud te slijmerig (te hard) of te waterig is, dan is het onmogelijk om de vijandige deeltjes en micro-organismen effectief uit het lichaam te transporteren. De neus wordt dan een ideale broedkamer: bacteriën en virussen kunnen zich explosief vermeerderen en zo infecties van luchtwegen en longen veroorzaken.
Door regelmatig de neus te spoelen stimuleert en ondersteun je dus de natuurlijke werking van de neus.

De Neti Pot wordt gebruikt om de neusholtes te spoelen. Het principe hier achter is dat je lauw water met wat zout in  laat stromen door het ene neusgat en het water vervolgens het andere neusgat laat uitstromen.
Dat water neemt zo alle stofdeeltjes, pollen en andere ongewenste deeltjes mee naar buiten.
Zie de folder, die je meekrijgt als je een neti-pot starterskit aanschaft voor alle informatie.

NEUS SPOELEN IN 3 STAPPEN
Buig voorover, draai je hoofd opzij met je oor richting gootsteen, doe de tuit van de Neti Pot in het bovenste neusgat. Geef het water een paar seconde de tijd en je zal zien dat het water het onderste neusgat uitstroomt.
Houd je mond open zodat je tijdens het spoelen via je mond kan ademen. Snuit daarna voorzichtig je neus.
Herhaal dit proces nu door het hoofd de andere kant op te draaien. Doe wederom de tuit van de Neti Pot in het bovenste neusgat en laat het water even stromen, neus snuiten en that’s it.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!