Ondanks regelmatig sporten raak je snel buiten adem. Waarom?
Ademhalen is iets waar we aan gewend zijn, het gaat meestal vanzelf. Soms echter niet. Wat kan er dan aan de hand zijn?
Misschien dat na een bronchitis de instroom van lucht niet zo makkelijk gaat, maar ook als je bijholtes verstopt zijn. Ademen lukt ook niet zo als je last hebt van je longen, na een longontsteking bijvoorbeeld of bij hartklachten. Ja dan ook! Andere zaken als een opgezwollen buik of een stuwing in de nieren kan er voor zorgen dat je makkelijk benauwd wordt.
Bij alle processen die langzaam gaan past je lichaam zich aan. Dat kan een heel aantal keren. Maar uiteindelijk merk je dat je moeite hebt een trap op te komen. Of dat je na de eerste 5 minuten op de fiets merkt dat je zware benen krijgt.
De ademhaling wordt daarnaast gestuurd door je hersenen, en in onze slaap lijkt dat wel automatisch te gaan.
Toch zie ik juist dan klachten ontstaan. Doorslaapmoeilijkheden, plotsklaps wakker schieten met een benauwd gevoel, of s’morgens het gevoel te gevoel hebben dat je niet uitgerust bent. Op een of andere manier ondersteunt het ‚automatische’ deel van je ademcentrum je niet goed als je in rust bent. Dan krijg je in de nacht krijg je dan te weinig lucht. Je kan dan benauwd wakker worden, je spieren voelen op dat moment heel moe, soms zelfs stijf. Als je hersenen te weinig energie/lucht krijgen dan reageren die met een extra stimulans, meestal adrenaline, om je longen te stimuleren wat actiever te zijn. Heeft dat weinig effect dan verkrampen die hormonen je bronchi en heb je binnen snel een hoge oppervlakkige ademhaling en raak je dus benauwd bij een geringe inspanning.
Je praat in het ene geval dan over een verstoring van je bewuste ademhaling (na bronchitis of longklachten), en in het andere geval van een verstoring in je onbewuste ademhaling. Beide verstoringen geven uiteindelijk een tekort aan lucht wat spiermoeheid kan geven, een vermoeid gevoel, benauwdheid bij inspanning, en snel emotioneel zijn.
Zuurstof in je lijf hebben is zo belangrijk. Adem af en toe bewust naar je buik, voel hoe je adem door je neusgaten naar binnen stroomt. Of doe een meditatie op je ademhaling, bijvoorbeeld van http://www.abc-van-meditatie.nl/watismeditatie/ademhaling.asp