0343 - 53 24 05

Onderrug klachten

Een groot aantal mensen heeft last van de rug, met name hun onderrug. Wij mensen hebben ons heel vroeger opgericht en de druk die ons onderstel daardoor moet opvangen heeft helaas niet geleid tot een vergroot onderstel maar het is een beetje gebleven bij wat het nu is.

Anatomisch zie je in de onderrug het bekken, het Sacro-iliacaal gewricht, de ruggegraat, spieren en banden, bloedvaten (naar je rechter en linker been), darmen, bij vrouwen de baarmoeder, blaas, geslachtsorganen, en natuurlijk ook zenuwen en meridianen.
Je kunt door al die anatomische structuren onderrugsklachten krijgen.

Nu hebben al deze structuren ook nog relaties op afstand: je enkel kan de spieren in je onderrug beïnvloeden, je nekklacht vermindert de beweeglijkheid van het bekken, de galwerking maakt diarree klachten waardoor je spieren rondom de anus verkrampt raken en de huid pijnlijk wordt, om nog maar niet te praten over wat er kan gebeuren als die zenuw of die meridiaan minder goed werkt door een of andere reden. Ook ontstaan onderrugsklachten makkelijk als je gespannen bent. De spieren verkrampen dan vaak en de darmwerking is heftiger. Hierbij zie je dat je reactie op gedachten ook klachten kan geven. Bij sommige vrouwen zie je die klachten ook ontstaan tijdens of na een zwangerschap. Door de overgang zie je ook nog wel eens rugklachten opkomen.

Meer logische oorzaken van onderrugspijn zijn het niet goed gebruiken van je rug, overbelasting en ongelukken die de rug blesseren.

Wat je kun je zelf doen ter voorkoming?

Zorg voor jezelf, doe dagelijks rek- en strekoefeningen, probeer elke dag een half uur te bewegen waarbij je steeds een andere groep spieren uitdaagt. Zoek een vorm van ontspanning, ja zelfs een gezellig avondje tv kijken helpt. Eet niet teveel, drink met mate, zorg dat je niet te zwaar wordt.

Beweeg, kijk naar je voeding, en zorg dat je goed doorademt.
Neem Mix Longreinging in combinatie met Energiemix Vertering om je algemene weerbaarheid te verbeteren.

 

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!