0343 - 53 24 05

Opgezette darmen

Een opgezette buik, een misselijk gevoel, vaak na het eten.Waar komen deze klachten eigenlijk vandaan? In onze darmen is het een oerwoud van bacterien en schimmels. Deze darmbewoners kunnen door hun afvalstoffen je vertering in de weg zitten, ze kunnen je daarom ziek maken en soms zelfs ervoor zorgen dat je lever bijna staakt.Die darmbewoners omschrijven wetenschappers als het ;microbioom en ze zijn druk bezig inzicht te krijgen in die flora en specifieke ziektes. Door ziekte verandert de darmflora nogal eens. Inmiddels zijn er wel duizend verschillende soorten bacterien gevonden, maar welke bacterie samenstelling is nu gezond ? Ook zie je dat je beinvloed wordt door de darmflora. Je kunt er depressief door worden als je darmen niet goed werken. En je afweersysteem, ons immuunsysteem heeft ook veel te maken met de darmkolonie. Een groot onderzoek naar de darmflorasamenstelling liet zien dat het gebruik van medicamenten funest is. In Nederland worden vooral maagzuurremmers gebruikt, maar ook antibiotica, metformine voor suikerpatienten en antidepressiva worden vaak ingezet.

Wat we eten en hoe vaak we eten heeft uiteraard ook effect op de darmbewoners. Rode wijn drinkers bijvoorbeeld hebben een specifieke bacterie in hun darmen die ontstekingswerend is. En mensen die veel groente en fruit eten hebben een rijkere flora en veel betere waardes in hun bloed voor vetten en cholesterol. Aangezuurde melk- zoals karnemelk of yoghurt creeeren een goed klimaat in je darmen om een goede darmflora te ontwikkelen. En dan hebben we ‘ t alleen nog maar over de darmkolonie en nog niet over de beweeglijkheid van de darmen wanneer we gaan eten en onze galprikkeling die de beweeglijkheid activeert. Al die bacterien moeten wel de tijd krijgen om hun werk, het verteren van onze voeding, te kunnen doen. Ons lichaam, ons organisme zit zo ingenieus in elkaar dat het ontwarren van dit soort onderdelen misschien wel nog wat jaren op zich laat wachten.

Tips uit de Praktijk Geneeskunde
Eet voldoende groenten en fruit, liefst onbespoten. Probeer zowel s’middags bij de lunch als s’avonds groenten te eten.
Begin je dag met wat ongezoete muesli en yoghurt.
Vermijd teveel eten.
Stop met suiker. Gebruik daarvoor in de plaats bananen, dadels, appelmoes, etc.
Een glaasje wijn is op zijn tijd niet verkeerd.
Ervaar je darmonrust neem dan Brooddrank van Kanne.. En gebruik Flexmix 7 om je galwerking te beinvloeden. Maak je je zorgen of blijft je klacht aanhouden,dan onderzoek ik je graag omdat er vaak nog meer onderdelen van je lichaam verwarrende signalen uitzenden waardoor je buik niet zo prettig voelt.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!