0343 - 53 24 05

Overgewicht bij kinderen

In toenemende zien we dat het gewicht van de algehele bevolking in ‘ontwikkelde gebieden’ toeneemt. Procentueel is dat met 15%, waarbij de ernst van het overgewicht steeg met 5%. Ook bij kinderen en jong volwassenen zie je dit beeld en dat voorspelt niet veel goeds voor de volgende algehele statistiek. Er zijn een aantal redenen voor dit overgewicht:

  • De gemakkelijke verkrijgbaarheid van voedsel, je kunt het zo uit de kast pakken.
  • Teveel eten, en de signalen van het lichaam negeren dat je al genoeg hebt gegeten.
  • Te geraffineerde voeding gebruiken, die weinig vezels bevat, teveel vet, teveel koolhydraten, of teveel eiwitten. Dus te eenzijdige voeding.
  • Te weinig bewegen waardoor er te weinig verbruik is van de opgebouwde energie.

Hoe ontstaat het?

Door de toenemende informatiestroom en de mogelijkheden die hieruit op ons afkomen ontstaat er onrust in het lichaam. Internet, televisie, telefoon, alles geeft prikkels af. Als ouders deze stromen niet beperken geeft dit onrust en onzekerheid bij kinderen, die hun rust gaan zoeken door meer zoetigheid te gebruiken. Let dus vanaf de geboorte op de prikkels die een kind krijgt van buitenaf.
Door het eten van te fijne voeding, ontwikkelt de kaak en de tandenrij zich minder makkelijk. De onrust die hierdoor ontstaat is vaak de basis voor verstoorde galwerking waardoor het kind een vol gevoel ervaart. Als het voedsel extra gekauwd moet worden werkt de gal ook wat harder en ervaar je al snel een vol gevoel, dus in eerste instantie is de behoefte van een kind makkelijk verteerbaar, en makkelijk door te slikken voeding. Eten moet je leren, en proeven moet je leren.

Overgewicht bouwt zich vaak al in de jonge jaren op, door de opgebouwde behoefte aan een bepaald soort voeding. De hoeveelheid voeding die het lichaam vraagt, doordat er tekorten ontstaan of eenvoudigweg doordat het lichaam gewend is geraakt aan bepaalde voeding, is een reactie erop.

Adviezen

  • Bij voedselallergie/overgevoeligheden kun je het kind Energiemix Pentastar geven. Dit middel geeft rust in de mond en de verstoorde galreactie blijft uit. Of geef wat Chroomsupplementen, omdat dit mineraal de vetvrije lichaamsmassa vergroot, zodat het percentage lichaamsvet afneemt. Dat kan op zijn beurt tot gewichtsafname leiden.
  • Stimuleer je kind vooral tot extra lichaamsbeweging. Geef ze geen melk en suikers, ook geen lightproducten met aspartaam. Maak je kind bewust van de hoeveelheid en frequentie van het eten. Breng regelmaat in de maaltijden, 3 gewone maaltijden en 2 lichte tussendoortjes.
  • Geef het kind een pyruvaatkuur, met Calcium Pyruvaat 500 mg. Deze natuurlijke bouwstof helpt bij de afbraak van glucose. Door meer beweging te combineren met pyruvaat, wordt het metabolisme wellicht sneller, hierdoor ontstaat gewichtsafname.
  • Als je kind meer gaat eten in tijden van stress, voeg dan tryptofaanrijke voeding zoals kip, tonijn, zonnebloempitten, en kidneybonen toe.

Als je kind door deze nieuwe aanpak nog geen gewicht verliest, maar zich wel beter en energieker voelt, is dat al een succes. Concentreer je vervolgens op het doorzetten van de nieuwe voedingsmanier, omdat kinderen snel weer in oude gewoonten vervallen.

Gewichtstoename en depressie hebben ook een relatie. Je kind voelt zich niet goed en gaat daarom eten. Voeding gaf als baby een voldaan gevoel, en dat probeert je kind nu weer terug te krijgen. Het innemen van Flexmix 7 kan deze behoefte af laten nemen.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!