0343 - 53 24 05

Overprikkelde kinderen

Steeds vaker horen we signalen dat kinderen overprikkeld raken. Voor veel kinderen is het moeilijk zich af te sluiten voor een teveel aan indrukken die veroorzaakt worden door onze moderne en jachtige samenleving: het voortdurend op de mobiele telefoon bereikbaar zijn; chatten op het internet; nieuwsberichten uit alle hoeken van de wereld; sms-en en veel televisie kijken; maar ook het schoolwerk, de clubs en partijtjes.

Wat gebeurt er nu eigenlijk gezondheidstechnisch als je kind met zoveel invloeden geconfronteerd wordt?

Kinderen en jongvolwassenen hebben allemaal groeiprikkels. Hormonen zorgen dat ze door kunnen blijven gaan. Als deze drang gebaseerd is op een gezonde basisenergie/weerstandsenergie, dan kan het kind alles aan. Maar als er teveel tegelijk gebeurt kan dat een dip in het incasseringsvermogen geven. De weerstandsenergie gaat omlaag. Krijgt een kind dan ook nog toevallig een infectie onder de leden (al dan niet veroorzaakt door korte truitjes, ongezonde of eenzijdige voeding…) dan wordt hij/zij moe. De buffer verdwijnt en ziekte slaat toe. Door die groeihormonen lijkt de ziekte snel voorbij te gaan. Een kind gaat vaak weer vlug aan de gang, maar blijft daardoor nog wat vermoeid. Het kind is nu sneller geprikkeld, geïrriteerd en bevattelijker voor een nieuwe aandoening.

Jongvolwassenen hebben daarnaast ook veel energie nodig voor alle veranderingen die de puberteit met zich meebrengt. Meisjes moeten met ongesteldheids-perikelen leren omgaan, jongens krijgen in deze tijd te maken met een groeispurt en het gebit is vaak nog niet helemaal volgroeid. Eigenlijk zou ieder kind iets moeten weten over energiemanagement. Ontspannen enthousiasme, vrolijkheid, sporten en een goede longinhoud krijgen, conditie opbouwen. Een must voor iedereen. Goed leren aanvoelen wanneer je erdoor zit en aanleren wanneer je iets wel of juist niet zou moeten doen.

Volwassenen kampen ook met dit probleem. Ziekte is immers eigenlijk steeds het resultaat van verkeerd energiemanagement; je weerstandsenergie wordt te laag. Het op de juiste manier ondernemen van taken kost niet altijd energie, het kan ook energie geven. Van belang is: het doseren van je activiteiten, tussendoor ontspannen, niet het gevoel hebben dat je alles tegelijk moet doen maar ergens echt de tijd voor nemen.

Een algemeen medicamentadvies bij overprikkeldheid is Mix Bloedcirculatie, Mix Zenuwen, 4x daags 10 druppels, en daarbij Kalium Sulfuricum, 4x daags 1 tablet.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!