0343 - 53 24 05

Pijn in je rug?

 

Heb jij net als veel mensen geregeld pijn in je rug?
Onze rug en de ruggengraat worden door een heleboel spieren en spiertjes gebruikt. We hebben 27 beweegbare wervels en 24 tussenwervels. Tussen al die wervels zitten tussenwervelschijven en als die verschuiven door verkeerde bewegingen, een ongeluk, een operatie, een groeiverstoring, maar ook door darmproblemen en algehele vermoeidheid dan heb je een hernia. Zeker als dan de zenuw die op die plaats eruit gaat en onder druk komt te staan.
Hierdoor voel je vaak pijn, heb je soms extreme spierpijn, soms een uitval van een zenuw en soms zal door deze druk op een zenuw, buikpijn kunnen ontstaan.

Hernia’s in de borstkaswervels geven vaak geen duidelijke verschijnselen, maar door hun druk beklemmen ze een zenuw tussen de ribben. Pijn op de borst, een beklemmend gevoel, en ademverstoringen kunnen dan ontstaan.

Al dit soort klachten kun je krijgen op verschillende delen van je rug. In je nek, in je bovenrug en in je onderrug. Bij vrouwen zie je het eerder in het bekken door verschuiving/verstijving van de spieren in het heiligbeen en darmbeen, en in hun bovenrug omdat ze vaak te zwaar tillen. Bij mannen zie je sneller hernia klachten van de onderrug, buikklachten en nekklachten.
Ik vind daarnaast dat darmonrust vaak de basisklacht is van rugpijn en dat daardoor de wervels en hun tussenwervels uit het lood gaan. Alleen het rechtzetten van de wervels is dan niet echt een afdoende remedie. Ook een goede darmreiniging, soms alleen maar een goede laxans werkt dan al.
Gewrichten rondom het heiligbeen, S.I. gewrichten, welke maken dat we kunnen lopen en zitten hebben door onze levensstijl erg te lijden. Daar komen ook rugklachten vandaan.
Wat kun je zelf doen?
# Zorg voor een goede houding, een rechte rug met je billen iets naar achteren. Probeer ook op een stoel recht te zitten., Je schouders iets naar achteren zodat je niet zo een holle rug vormt, en dat allemaal in een actieve vorm. Vrouwen moeten nog meer aandacht hebben voor hun houding dan mannen. Daarmee vangen ze de verzwakking van de onderrug op, die ontstaat door verweking van de bekkengordel of door hormoongebruik.

# Doe dagelijks rek- en strekoefeningen, probeer elke dag een half uur te bewegen waarbij je steeds een andere groep spieren uitdaagt. Ook zorg je hiermee voor een goede doorademing.
# Zoek een vorm van ontspanning, want stress geeft meer spierspanning en meer lichamelijke onrust.
# Eet gezond en drink met mate, zorg dat je niet te zwaar wordt.
# Vergroot je weerbaarheid.
Neem Mix Longreinging in combinatie met Energiemix Vertering.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!