0343 - 53 24 05

Postnatale depressie

Naast een intens geluksgevoel, ervaren veel vrouwen juist in de eerste tijd na de geboorte een wirwar van emoties, waar ze niet zelf wijs uit kunnen worden. Er zijn dagen dat ze om het minste of geringste in tranen zijn of geplaagd worden door diepe twijfels. Dat is een toestand die bijna altijd vanzelf over gaat.

Anders is het, als die toestand langer dan een paar dagen blijft voorduren. In ongeveer 10% van de gevallen treedt er geen verbetering in. Dan blijf je je onzeker en verdrietig voelen, en wordt je hopeloos heen en weer geslingerd tussen allerlei emoties. Wellicht heb je dan een postnatale – of postpartum depressie.

Onze ervaring is dat de oorzaak van zo’n reactie vaak ligt in een te grote vermoeidheid voor en tijdens de zwangerschap. Soms door hevige misselijkheid en spugen tijdens de eerste maanden, maar ook door vermoeidheid gedurende de hele zwangerschap. Deze klacht komt daarom ook vaker voor als vrouwen een lange tijd bezig zijn geweest om zwanger te worden, of misschien nog niet voldoende herstelt zijn van een vorige zwangerschap en bevalling. Na onderzoek in onze praktijk kunnen we vaststellen wat de precieze oorzaak van de postnatale depressie is, waarna we een passende behandeling inzetten.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!