0343 - 53 24 05

Ik kan niet meer (goed) ruiken

Wat is het erg als je niet meer kunt ruiken. Zelf word ik er via anderen op gewezen als ik het brood in de oven weer laat aanbranden… Je merkt het dus niet dat het niet meer werkt.

Er zijn in mijn geval verschillende oorzaken voor mijn zeer slechte reuk. Vullingen in mijn gebit die erin gingen en er weer uit werden gehaald. Mijn neusseptum is recht gezet, mijn neus en keelamandelen zijn geopereerd en mijn onderkaak ook. Daarnaast ben ik vaker snotterig dan een ander En dat heeft er allemaal toe bijgedragen dat ik minder tot bijna niets meer ruik.

Je kunt je erbij neer gaan leggen, maar je zou het ook kunnen gaan zien als iets wat gebroken is, niet meer kan wat het kon, en dus een poosje revalidatie nodig heeft. Ik ben dan ook gaan proberen mijn reukvermogen weer te laten functioneren.
Bewust ruiken, met je neus naar bepaalde stofjes toe. Ruik een roos, de lavendel in een zakje, het geurboeket van je thee, hoe ruikt je koffie. Ikzelf merk dat als ik te fanatiek hiermee bezig ben, ik ineens gigantische hoofdpijn kan krijgen. Stomen helpt om dat te verzachten.

Sinds kort Ik ruik ik al meer, en zeker dat brood,… gelukkig.
Aangezien de onrust van de neus, het kaakbot en neusamandel zorgen dat ik snel verstopt raakt, neem ik geregeld PENTASTAR en HEXAPLEX. Ook zorg ik dat mijn aangezicht beschermt is tegen plotse koude en wind door Huidolie of Weer en Windbalsem. Ben ik voorzichtig met de airco in de auto en zijn bij mij de autoruiten meestal dicht. Ik gebruik liever geen melk en melkprodukten, die verslijmen mij te makkelijk. En zoetigheid en koekkruiden nemen is in mijn geval de goden verzoeken en dus probeer ik die te laten staan.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!