Rugpijn
De meeste mensen worden wel eens met rugklachten geconfronteerd.
Er zijn verschillende soorten rugklachten.
- Rugklachten met zenuwuitstraling, zoals spit, waarbij je ineens niet meer op of neer kunt.
- Rugklachten met verstoring van de functie van je arm of been, zoals hernia, waarbij je ineens dingen uit je handen laat vallen.
- En rugklachten na een ongeluk, waarbij spieren of wervels verplaatst kunnen zijn.
Allereerst kijken we naar pijn in je onderrug, plotsklaps, spit – soms met uitstraling naar de benen (zenuwpijn). Vaak de kop opstekend bij een verkeerde beweging, terugkerend als je er niets aan doet of langzaam erger wordend door beperking van de doorbloeding van de bekkenorganen c.q. spieren.
De oorsprong van onderrugpijnen kan velerlei zijn: een acute beweging, een continue overbelasting, een operatie, een ongeluk, een verstuikte enkel of een chronische ziekte.
Een mogelijke therapie die wij hiervoor in onze praktijk gebruiken is de manuele therapie. Wij verstaan hieronder het manipuleren van gewrichtsvlakken, voornamelijk de wervelgewrichten. Manuele therapie is met de hand frictie geven zodanig dat wat blokkeert, vrij komt. Hieronder vallen dus de wervellichamen maar ook andere gewrichten, spieren en zelfs organen en huid.
Het is ook heel goed mogelijk om zelf manipulaties uit te voeren, een voorbeeldtechniek volgt hier.
Ga op de grond liggen, liefst op een warme onderlaag, en begin rustig wat opwarmoefeningen te doen. Voel hierbij waar de klacht vandaan komt. Ga nu door diep te ademen kijken of die klacht verandert. Fixeer met je adem het gewrichtsvlak en maak een beweging naar de geblokkeerde zijde. Voorzichtig aan, niet gelijk te snel gaan. Herhaal dit enige keren en ga ook bewegen naar de vrije zijde en je zult merken dat de geblokkeerde kant nu beweeglijker is geworden. Pas wel op voor hernia-achtige klachten zoals pijn, zenuwscheuten of een doof gevoel in armen en benen.
Veel van de rugpijnen in ons land komen door kou. Hou maar een tijdje je elleboog uit het raam en je voelt dat deze verstijft. Sommige beroepsgroepen zijn hierdoor ook gevoeliger voor rugpijn, zoals de loodgieter die steeds in vochtigheid en kou bezig is. Of mensen die vaak repeterende bewegingen maken zoals metselaars, stratenmakers, hoveniers of een doe-het-zelver die even gaat klussen. Spieren worden moe, verzuren en verkrampen en zullen dan makkelijk een wervel meetrekken. Soms breekt dan het bandapparaat en de tussenwervelschijf drukt zich eruit, de wervel drukt zich er weer op. Aldus ontstaat een incomplete hernia die steeds klachten blijft geven. Alleen continue training en goede til-technieken kunnen dit beeld enigszins pijnvrij maken.
Tillen is een vak apart, en een rug is kwetsbaar. Kwetsbaar vooral bij de lendenen bij mannen en de borstkas bij vrouwen. Steeds een kind tillen lijkt in het begin niet zwaar, maar op den duur wel door de voortduring, maar natuurlijk ook omdat een kind snel zwaarder wordt. En wie denkt eraan door de knieën te gaan bij het tillen, en hoe sterk zijn de buikspieren nog na een bevalling…
In onze praktijk worden rugklachten benaderd door, zoals bij alle klachten, eerst grondig te onderzoeken waar de klachten vandaan komen. Wellicht is er sprake van een compensatiehouding, is de bron van de klacht al lang geleden verdwenen of word je er nog steeds mee geconfronteerd enzovoort.
Voor onderrugklachten gebruiken wij regelmatig EnergieMix Urogen, Calcium Phosp¨Horicum en Mangaan-12, soms met extra Pancreatine en soms met EnergieMix Pentastar omdat veel rugklachten verband houden met het gebit.
Heeft de kou invloed op het lichaam gehad of hebben we te maken met kwakkelweer dan is het gebruik van Flexmix 4 erbij praktisch. Bestaat daarbij ook nog grote vermoeidheid dan zullen supplementen en extra trainen het spiercorset snel versterken.
Wij gebruiken ook vaak ooracupunctuur in combinatie met manipulatie omdat hierdoor algehele spierontspanning ontstaat. Kortom, bij rugklachten kunnen allerlei therapieeën ingezet worden.