0343 - 53 24 05

Seizoentips

 

Zomer
Te snel veel zon is nooit goed. Door een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken sluit je de huid af en dat is er soms de oorzaak van dat er een zonneallergie in de vorm van bultjes ontstaat. Eigenlijk kan de huid de warmte dan niet kwijt.
Stoombaden, maar ook het gebruik van EnergieMix Bloedcirculatie gecombineerd met Kalium Sulfuricum ondersteunt het herstel.

Mooi weer, barbecue aan, en met het bereiden van vleesproducten gaat dan wel eens iets verkeerd. Let op want een bacteriële darminfectie is heel vervelend. Bij twijfel kun je al direct EnergieMix Vertering en Calcium Sulfuricum in een hoge dosering innemen. Zorg er dus voor dat deze medicamenten in huis zijn.

Winter

Winterhanden en wintervoeten, klachten die horen bij deze tijd van het jaar. Oorzaak is een vernauwing van bloedvaten veroorzaakt door een reactie van de zenuwen die zorgen voor temperatuurregistratie. Soms zie je deze reactie vaker bij mensen die histaminegevoelig zijn en bij fanatieke rokers. Die lokale vaatvernauwing is een histaminereactie.
Behandelvormen: Het lichaam temperatuursongevoeliger maken door regelmatig naar de sauna te gaan, het gebruik van stoomdouches en wisselbaden warm-koud. Dit kan ook bij het douchen. Maar je kunt ook de airconditioning van het lichaam verbeteren door gemberthee te drinken, rode pepers te gebruiken in de voeding. Het nemen van Mix Bloedcirculatie en Kalium Sulfuricum kan hier ook aan bijdragen.

Op het moment dat sneeuw, regen en wind elkaar afwisselen, en er af en toe een waterig zonnetje tevoorschijn komt ontstaan er gemakkelijk griepbeelden. Het gebruik van de sauna kan dat helpen voorkomen. Ben je al te laat dan helpen Flexmix 4 en Natrium Muriaticum om het proces te versnellen.

Gebruik eventueel Mix Weerbaar voor de andere huisgenoten ter voorkoming van die griep.

Mochten er longproblemen ontstaan zoals hoesten, zere keel, bijholteproblemen en benauwdheid dan adviseren wij een kuur met Longreiniging en Calcium Phosphoricum te doen. Hierdoor blijft je longventilatie goed en wordt het herstel bespoedigd.

Als je long- of hartmedicatie hebt adviseren wij eerst een onderzoek in de praktijk te laten uitvoeren alvorens dit middel te gebruiken.

Ook zie je in deze periode depressies ontstaan die we al in eerdere Nieuwsbrieven in verband hebben gebracht met een lager zuurstofgehalte in de lucht. Door in oktober/november gedurende een week Mix Longreiniging in te nemen zorg je ervoor dat je longen zich beter aanpassen aan de vernieuwde atmosfeer en help je vaak voorkomen dat je je in deze periode somber voelt.

Op vakantie gaan naar een eiland helpt ook. Doordat de lucht wat vochtiger is zullen je longen makkelijker zuurstof opnemen. Een vakantie aan zee zal dus met vrolijkheid worden beloond.

Wintertips

Ga vooral vaak naar buiten in deze tijd, geniet van de veranderingen in de natuur, adem de kouder wordende lucht in zodat je lichaam weer langzaam went aan veranderde omstandigheden. Eet sober zodat je darmen effectiever moeten gaan functioneren. Ziektes die regelmatig voorkomen in herfst- en wintertijd zijn vooral luchtwegklachten, zoals verkoudheden, bijholteklachten, benauwdheden. Oog-en longproblemen versterken elkaar dus ga af een toe naar de hoogtezon, of pak een paar uurtjes winterzon mee. Wandel veel, zorg voor warme voeten en een warme onderrug.

Medicatieadvies

Verkoudheid, reactie op tocht en bij griep: Flexmix 4 en 7.
Bijholteklachten: Flexmix 5 en 7.
Benauwdheidklachten: Energiemix Urogen en Hexaplex.
Benauwdheidklachten en astma: Energiemix Endocrien en Hexaplex.
Reactie op vocht, stijfheid en stramheid van de spieren, gewrichtsklachten: Flexmix 5 en Energiemix Pentastar. Soms is het verstandiger bij dit beeld Energiemix Endocrien te gebruiken, samen met Energiemix Urogen en Calc.Phos.
Dit zijn algemene adviezen. Na een meting kunnen we een gericht advies geven.

Somberheid door veranderde lichtinval of door het korter worden van de dagen, daar speelt ook de verminderde opname van zuurstof door de longen een rol. Je zit meer binnen, daar is de lucht droger, ook airco en verwarming maakt het niet beter. Ook in dit geval; beweging is belangrijk!

Herfst

Tegen weerstandsverzwakking gebruiken we in deze tijd Mix Weerbaar.Het maakt je minder kwetsbaar en de schade door een virusinfectie wordt sneller verholpen. Kinderen die wachten op het nieuwe kinkhoestvaccin kunnen Mix Weerbaar gebruiken in combinatie met schüsslerzout Magnesium Phosphoricum.

Bij algemene griepbeelden bij ouderen: gebruik Mix Weerbaar en Kalium Sulfuricum.

Als je meer gaat hoesten, sneller benauwd wordt, meer slijm produceert dan anders of je s’morgens somber voelt, gebruik dan Mix Longreiniging en Calcium Sulfuricum.

Sport maakt je actiever, maar zorg ook dat je je van binnen op tijd ontspant door bijvoorbeeld te lezen of muziek te maken. Het uiteindelijke effect hiervan is dat je de volgende dag je werkzaamheden beter aan kunt.

Als het gaat om grote temperatuurverschillen tussen de ochtend en de avond (meer dan 15-20°C), kunnen er allerlei darmklachten ontstaan. Baby’s en ouderen kunnen daar niet goed tegen. Wen daarom jezelf aan temperatuurverschillen door wisseldouches te nemen en maak gebruik van de sauna. Een hulpmiddel hierbij is Flexmix 4 en Calcium Sulfuricum.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!