Slaaponrust bij ouderen
Slaapverstoringen komen op alle leeftijden voor, toch heeft de oudere mens er meer last van. Soms door ene oververmoeidheid, soms door de interactie van allerlei geneesmiddelen, soms omdat ze zo gewend zijn aan 8 uur slaap, terwijl als je ouder wordt, je minder slaap nodig hebt.
Medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je sneller moet plassen s’nachts (plaspillen), hoge bloeddruk pillen, en door sommige ziektes blijf je s’nachts plassen (suikerziekte). Wat onrust geeft. Uit de acupunctuur weten we dat bepaalde aandoeningen je een benauwd gevoel geven rond 3.00-4.00 uur. Probeer dan maar weer de slaap te vatten, dat is best moeilijk.
Als je vroeg in de ochtend wakker wordt en niet meer in slaap kunt komen, kan dat zijn omdat je longen en hart moeite hebben je bloed rond te pompen, soms voel je je van binnen je onrustig . Of je ben je te moe om nog te kunnen slapen. Soms heb je zoveel erge dingen mee gemaakt dat je midden in de nacht wakker schrikt. Ook kun je last hebben van je buik en houdt die onrust je uit je slaap of je wordt erdoor wakker.
Hoe ouder een mens is, hoe groter de kans is dat je een of meer klachten hebt die ik hierboven beschrijf. Daarom is een eenduidige oplossing ook niet zo makkelijk te vinden.
Bij de een is het raadzaam de medicatie iets vroeger of iets later in te nemen. Bij algehele onrust zou ik adviseren om Mix RUST in te nemen, voor algehele ontspanning. Ook combineer ik in bepaalde gevallen dat met Mix TRITICUM om onbewuste onrust op te vangen. Bij sommige mensen is een regulier slaapmiddel de beste optie. Bij een ander is instructie van ontspanning raadzaam, zoals een yoga -of meditatie techniek. Bij onrust van je darmen door te laat eten of bij een verstoorde spijsvertering zou ik Alkavital willen geven. Dat maakt dat de vertering van voedsel wat makkelijker gaat, waardoor je rustiger slaapt.
Onze behoefte van slaap wordt wel in de loop der jaren anders. Dus ook de duur kan anders zijn, alleen vaak zijn we nog gewend aan je ‚oude’ slaapgewoonten. Durf jezelf uit te dagen en verander eens iets.
Onze tips!
Tip 1
Gebruik liever geen alcohol als je slaapmoeilijkheden hebt, geen koffie of cafeïne bevattende thee ‘s avonds. Drink na 20 uur niet meer om je blaas niet te belasten.
Tip 2
Maak voor het slapen een wandelingetje. Je spieren activeer je licht, je ademt iets dieper door.
Tip 3
Maak een slaap ritueel dat je al een uur voor je naar bed gaat begint. Kijk dan geen tv meer, lees een ontspannend boek of luister naar fijne muziek. Neem een bad of douche met lavendelolie. Schrijf in je dagboek voor welke dingen je vandaag dankbaar bent. Overdenk je dag zodat je all ‚losse’ eindjes vast knoopt en er niets meer is dat je gedachten in de nacht onrustig kunnen maken.