0343 - 53 24 05

Slaapproblemen bij baby’s

 

Als een kind geboren wordt en het huilt, dan zijn we heel blij met dat eerste teken van leven. Maar als blijkt dat je kind een huilbaby is, je slaaptekort krijgt doordat de hele nacht en dag je kind probeert te sussen en te helpen, dan wordt het leven best zwaar. Voor ouder en kind.
Baby’s zijn nog niet af als ze geboren worden. Ze moeten echt aan alles wennen. Aan het buiten de baarmoeder leven, van het water op het land, aan de aanraking op de huid, aan de aanraking van zijn ouders, van kleding en aan de voeding (of deze uit de borst komt of niet). Je baby moet wennen aan de vertering in zijn buik, aan de reacties van zijn lichaam op de vertering. Het was in de baarmoeder gewend in een soort slaap te zijn, en nu ziet je kindje van alles.

 

Na 6 weken zie je vaak een lichte verandering. De lever werkt dan wat beter, je kind maakt makkelijker verteringssappen, poept makkelijker. Alleen dan zie je ook dat het eten anders kan gaan worden , of je baby krijgt de eerste vaccinatie ( lees meer over vaccinaties bij baby’s in deze post: https://www.dokterdejong.nl/doktersblog/238-vaccinaties.

Je baby moet nog steeds wennen aan die veranderingen en dat gaat niet zonder slag en stoot. Al dat wennen vereist veel flexibiliteit van de moeder en vader.

 

Hoe gaat het met jou?
En hoe gaat het inmiddels met jullie als ouders. Kunnen jullie als ouders op een goede manier de dag en de nacht doorkomen? Hoe ga je om met dat eeuwige gevoel van uitputting? Hoe voelt het als je je kind moeilijk rustig krijgt? Hoe ga je om met het verdelen van je aandacht tussen de pasgeborene en eventuele andere broers en zusjes? Voel jij je onrustig , dan heeft dat ook weer invloed op je kind.
Zorg dus ook goed voor jezelf. Eet gezond, probeer als het kan om ook wat tijd voor jezelf te maken. En slaap wanneer je de ruimte daarvoor hebt.
Baby’s en kleine kinderen hebben geen andere manier om duidelijk te maken dat er wat aan de hand is, anders dan door te gaan huilen. En ze verwachten van jou dat ze getroost worden.

 

Hoe kan ik jullie helpen?
Als je kind vaak of lang huilt, dan kijk ik het graag goed na. En meet dan of je kind last heeft van darmkrampjes of obstipatie als gevolg van bepaalde voeding, of het doorkomen van tanden, of dat het last heeft van de huid door overgevoeligheid voor bepaalde zeep. Ook kan er onrust in de oren zitten of heeft het kind nog last van de bevalling. Als duidelijk is wat de oorzaak is van het huilen van je baby, en ik adviseer een middel, dan zie je vaak snel dat je kind rustiger wordt. je kunt het extra helpen door het bijvoorbeeld in te bakeren. Inbakeren kan nuttig zijn als je baby moeite heeft om zelf in slaap te vallen, als het alleen maar hazenslaapjes doet, of als het snel overprikkeld is.
Het kan ook zijn dat het verstandig is jezelf goed door te laten meten. Want wellicht was de bevalling erg zwaar voor je, en ben je nog niet goed herstelt, of heb je klachten door te weinig slaap. Bel gewoon in het telefonische spreekuur om met mij te overleggen wat een goede stap is voor jouw gezin!

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!