0343 - 53 24 05

Slaapproblemen

Slapen behoort tot onze primaire behoeften. Door de jaren heen hebben we de duur van de slaap tot ongeveer 7 tot 10 uur per nacht gemaakt. Dit is niet echt onze behoefte maar eerder ons aangeleerde gedrag voor die hoeveelheid.
De slaapbehoefte ligt tussen de 5 en 8 uur per nacht. Deze tijd wordt enigszins verlengd door het gebruik van alcoholica of cafeïne bevattende dranken en allerlei medicamenten.

Slapen kun je pas als je je op je gemak voelt en als je je kunt ontspannen. Een goed bed is ook heel belangrijk voor een gezonde slaap. Een bed met een metalen omlijsting of een spiraal kan negatief werken op de slaap. Het bed fungeert dan als een antenne en heb je ook teveel metaaldelen in je lichaam, dan reageert het lichaam hiermee. Ook als je een oude ontsteking of litteken hebt kan dit hebben de slaap beïnvloeden. Een houten bed, natuurlijke materialen in en op het bed kunnen dat voorkomen.

Als het bed te dicht bij allerlei stopcontacten staat kun je reageren op de wisselstroom.
Ook kan de slaap onderbroken raken door de ondoorgankelijkheid van neus, bijholten of de ontstekingsreacties van neus en keelamandelen. Zelfs de onrust in tanden en kiezen heeft een duidelijk effect op de slaap, kijk maar naar kleine kinderen die tanden krijgen. Een verstoorde samenwerking van de ogen kan ook van invloed zijn op de stadia van inslapen. Dan kan het in de uren direct na het naar bed gaan gebeuren dat je plotseling ontwaakt en niet meer zo snel in slaap komt.

Elke algehele infectie vergroot de doorbloeding van de huid en soms kun je door die warmteproductie de slaap niet vatten.

Bij koude voeten of te warme voeten is dat ook het geval.

We onderscheiden een aantal verstoringen van de slaap.

Inslaapproblemen zie je vaak op erfelijke basis,je vader of moeder had het ook al. Ook ontstaat dit fenomeen als je erg druk geweest bent of te veel psychische processen hebt meegemaakt op een dag waardoor de verwerking van prikkels meer tijd vergt. Als je zeer gevoelig bent en door van alles uit je doen kunt raken, geven de interactie van je gebit, (kronen en vullingen), ontstekingreacties(oude en nieuwe), allergieën, dagelijkse stress ook soms inslaapproblemen.

Voorbeelden van doorslaapproblemen zijn: het wakker worden door je gevoelige blaas en de slaap vervolgens niet meer kunnen vatten. Of je schiet ineens wakker, bent helemaal van slag, weet niet meer waar je bent en door de schrik kun je vervolgens niet meer slapen. Ook kun je ergens door wakker worden en ineens heel duidelijk allerlei pijntjes en pijnen voelen zoals verkrampte spieren of een pijnlijke onderrug.

Vrijwel niet kunnen slapen komt meestal door de situatie rond de hormoonbalans. Een verstoorde adrenaline reactie, opwinding, koorts, onrust, angst, verstoorde schildklierwerking of na een lange periode van vermoeidheid. Insuline /adrenaline interactie) je kunt een hypo of hyper reactie krijgen, gebruik van adrenerg werkende medicatie en antiastmatica zijn ook stoorzenders.
Het gebruik van allerlei medicijnen resulteert vaak in een verstoorde adrenerge respons, en dit geeft een zekere opwinding. Slaapmiddelen gebruiken naast de andere middelen lijkt dan de remedie. Maar je kunt beter beginnen met te kijken of de dosering van de bestaande middelen die je gebruikt niet te hoog is.

Mogelijke oplossingen

 • Zorg om te beginnen voor een goed, zo natuurlijk mogelijk bed en matras en gebruik geen stroom rondom je slaapplaats.
 • In geval van ziekte is de ziekte behandelen een goed begin naar een beter slaappatroon.
 • Bij gebitsonrust kun je Energiemix Pentastar innemen.
 • Bij allergieën werkt vaak Flexmix 7 en Flexmix 4.
 • Koorts moet je goed uitzieken.
 • Je longen optimaliseren door ademtechnieken, ontspannen wandelen, of frequent een kuur Mix Longreiniging gebruiken.
 • Ontspannen door meditatie of te gaan luisteren naar mooie muziek.
 • Je kunt ook Energiemix Urogen en schüsslerzout Calcarea Phos. innemen, gecombineerd met vitamine C.
 • Voetmassage, eventueel met lavendelolie.
 • Geen cafeïne gebruiken na 18.00 uur en terughoudend zijn met histamine stimulerende alcoholica en voedingsmiddelen.
 • Niet later gaan eten dan 19.00 uur.

Elk lichaam kan pas ontspannen als het goed in elkaar zit. Een goede spierkracht en conditie daarin zullen daartoe bijdragen. Technieken als Pilatus zullen daar erg in bijdragen, maar de vroegere calanetics of de Tai Chi helpen hier aan mee.

Kracht en coördinatie maken je lichaam sterk en zullen bijdragen aan een optimale conditie waarbij je weerstand en weerbaarheid sterker worden. En een gezond lichaam heeft minder kans op slaapproblemen.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!