Spataderen
Spataderen komen vooral in de benen voor, waar ze voelbaar en zichtbaar kronkelig onder huid liggen. Het zijn zwakke plekken in het zuurstofarme bloedvatsysteem, de venen, die onder druk een soort nieuw bloedvat vormen. De wand is erg dun en kan daardoor makkelijk stuk gaan. Spataderen zijn doodlopende vaatjes die makkelijk kunnen ontsteken.
Een spatader kan ontstaan door lang te staan, door de vernauwing in de afvoer van een bloedvat, door een stolsel, door een verstoorde afvoer door druk erboven, in de benen ter hoogte van de knie of in de liesstreek, bijvoorbeeld door obstipatie of extreme rugpijn, door benauwdheid, door een slechte nierwerking, bij zwangeren doordat de bloedstroom niet vlug genoeg kan gaan.
Het verwijderen van die nieuwe bloedvaatjes kan helaas alleen maar chirurgisch of door middel van inspuitingen. Het is wel zinvol om te kijken hoe de spataderen zijn ontstaan en of deze situatie te veranderen is. Een operatie heeft immers alleen zin als de veroorzaker van de spatader ook verdwijnt.
Een algemeen advies: zorg voor voldoende beweging. Als je teveel zit gebruik je je spierpomp niet, en het doorademen pompt je bloed niet voldoende rond. Zorg dat je goed doorademt. Teveel roken verhoogt de bloeddruk, versnelt de gevoeligheid voor bronchitis. Doe aan beweging maar overdrijf niet. Bouw het rustig op. Te snel teveel geeft ook weer neiging tot bronchitis. Heb je al spataders, volg dan ook het algemene advies om te voorkomen dat er verhoogde druk kan ontstaan in het onderlichaam. Houd de bekkenspieren soepel, zorg voor een goed ontlastingspatroon. En gaat het wat minder, verminder dan de activiteit maar doe niet niets!
Ga vooral niet veel zitten. In alle gevallen hebben stevige wandelingen, gezonde voeding, een gezond lichaamsgewicht en niet roken een gunstig effect.
Algemeen medicatieadvies: Energiemix Bloedcirculatie en Kalium Sulfuricum Bij reeds ontstane spataderen: Mix Urogen en Mangaan-12.